Μαθεύτηκε ο νικητής της Eurovision: Έγινε διαρροή των ψήφων του κοινού, τόσοι ψήφισαν τη Μαρίνα Σάττι

May 10, 2024

Μαθεύτηκε ο νικητής της Eurovision: Έγινε διαρροή των ψήφων του κοινού, τόσοι ψήφισαν τη Μαρίνα Σάττι


Διαφ.

Το Ισραήλ είναι η χώρα που θα κερδίσει στη Eurovision 2024, με βάση μία περίεργη διαρροή ψήφων, από την κρατική τηλεόραση της Ιταλίας.

Ειδικότερα, το Rai «αποκάλυψε» στη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024, χθες, Πέμπτη, το βράδυ, τις ψήφους του κοινού.

Μπορεί η Μαρίνα Σάττι να εντυπωσίασε με την εμφάνισή της στη σκηνή, ωστόσο, δεν έπεισε την Ιταλία, αφού το κοινό της έδωσε μόλις το 5,29% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι πήρε μόλις 4 βαθμούς από την Ιταλία, ενώ το Ισραήλ πήρε 12 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό κοινό της Ιταλίας έδωσε 12 βαθμούς στο Ισραήλ, 10 βαθμούς στην Ολλανδία, 8 βαθμούς στην Αλβανία, 7 βαθμούς στη Γεωργία, 6 βαθμούς στην Ελβετία, 5 βαθμούς στην Αρμενία, 4 βαθμούς στην Ελλάδα, 3 βαθμούς στον Άγιο Μαρίνο, 2 βαθμούς στη Δανία και 1 βαθμό στη Λετονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε η Rai, το ιταλικό κοινό απογοητεύτηκε σχεδόν από όλες τις συμμετοχές, εκτός από αυτή του Ισραήλ, με την οποία ξετρελάθηκε.

Η ιταλική ραδιοτηλεόραση συνήθιζε να ανακοινώνει τα ποσοστά του televoting, όμως, είχε σταματήσει να κάνει τα τελευταία χρόνια στις προβολές των ημιτελικών της Eurovision.

Τη φετινή χρονιά, παρουσιάστηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες των τηλεθεατών, σύμφωνα με τα οποία, καμία χώρα δεν κατάφερε να συμπληρώσει διψήφιο ποσοστό, με εξαίρεση το Ισραήλ, που συγκέντρωσε το 39,31% των ψήφων.

Αναλυτικά η κατανομή των ψήφων του ιταλικού κοινού στον β’ ημιτελικό:

Μάλτα 2,19%

Αλβανία 6,68%

Ελλάδα 5,29%

Ελβετία 6,03%

Τσεχία 2,48%

Αυστρία 2,84%

Δανία 2,93%

Αρμενία 5,83%

Λετονία 2,91%

Σαν Μαρίνο 3,54%

Γεωργία 6,64%

Βέλγιο 1,68%

Εσθονία 2,8%

Ισραήλ 39,31%

Νορβηγία 1,55%

Ολλανδία 7,32%

Μεγάλο φαβορί το Ισραήλ στη Eurovision 2024

Μάλιστα, μετά τη διαρροή των ψήφων και την πρόκρισή του, το Ισραήλ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση των στοιχημάτων.

Όπως υπογραμμίζει η La Repubblica «φαίνεται ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο την ιταλική ψηφοφορία, αν και το σημείο αυτό είναι ασαφές… η μετάδοση των αποτελεσμάτων της τηλεψηφοφορίας απαγορεύεται από τους κανονισμούς της EBU, οπότε η Rai κινδυνεύει με πειθαρχική δίωξη».

Όσον αφορά το επίμαχο απόσπασμα, η La Repubblica συμπληρώνει ότι η Rai θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σήμερα, Παρασκευή.

Παράλληλα, ο ιστότοπος Eurofestivalnews.com επισημαίνει ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιτρέπεται να φέρουν στη δημοσιότητα τα δεδομένα της τηλεψηφοφορίας μόνο μετά το τέλος του διαγωνισμού» και προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «λάθη αυτού του είδους» γίνονται από την πλευρά της ιταλικής Rai.

Σκάνδαλο στην Eurovision 2024: Οι Σέρβοι νόμιζαν ότι δεν θα τους έπαιρναν… χαμπάρι κι έκαναν κάτι που απαγορεύεται

Ο Α’ Ημιτελικός της φετινής Eurovision πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης (7/5) στο Μάλμε, δεν έλειψαν όμως τα απρόοπτα περιστατικά και οι αναταραχές. Ένα από τα παραλειπόμενα της χθεσινοβραδινής διοργάνωσης αφορούσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS), η οποία προχώρησε απροειδοποίητα στη διακοπή της αναμετάδοσης του Α’ Ημιτελικού.

Σημειώνεται πως ένας από τους βασικούς κανόνες που έχει θεσπίσει η EBU προβλέπει πως οι συμμετέχουσες χώρες οφείλουν να μεταδώσουν τις τρεις βραδιές της Eurovision αυτούσιες, χωρίς να παραλείψουν κάποιο κομμάτι τουλάχιστον από το διαγωνιστικό μέρος. Κάτι τέτοιο θα έθετε ζήτημα μεροληπτικής στάσης απέναντι σε κάποιες χώρες, ειδικά στην περίπτωση που ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που το κάνει συμμετέχει στην ψηφοφορία της βραδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης (7/5) και ενώ ο Α’ Ημιτελικός της Eurovision ήταν στον «αέρα», η σερβική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού για να καλύψει με έκτακτο δελτίο ειδήσεων την άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Βελιγράδι. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, η διακοπή διήρκησε 25 ολόκληρα λεπτά και αμέσως μετά οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν πως η μετάδοση του Α’ Ημιτελικού θα συνεχιστεί στο κανάλι RTS2. Συνεπώς, κλήθηκαν να αλλάξουν συχνότητα.

Όπως ήταν λογικό, ένα μεγάλο μέρος της βραδιάς δεν μεταδόθηκε στο σερβικό κοινό, ενώ δεν είχε προηγηθεί κάποια σχετική ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού για τη συγκεκριμένη έκτακτη αλλαγή προγράμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Σέρβοι τηλεθεατές να μην παρακολουθήσουν τα κομμάτια της Πολωνίας, της Κροατίας και της Ισλανδίας, αφού η μετάδοση διακόπηκε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Πολωνής τραγουδίστριας.

Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν στην ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών του διαγωνισμού, αφού ως εκ τούτου αναιρείται αναιρείται η έννοια του δίκαιου ανταγωνισμού, καθώς η Σερβία συμμετείχε στην ψηφοφορία της βραδιάς. Μάλιστα, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί μετά τον Μεγάλο Τελικό πως Πολωνία και Ισλανδία αποκλείστηκαν επειδή δεν έλαβαν πόντους από τη Σερβία, το ζήτημα αναμένεται να λάβει, όπως είναι φυσικό, μεγαλύτερες διαστάσεις.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: