Ευχάριστα για όλους τους Έλληνες: Αγόρασε το δικό σου σπίτι με λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα – Οι προϋποθέσεις

May 11, 2024

Ευχάριστα για όλους τους Έλληνες: Αγόρασε το δικό σου σπίτι με λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα – Οι προϋποθέσεις


Διαφ.

Στην Ελλάδα, ο μέσος μισθός των 1.300 ευρώ μηνιαίως παρέχει σε ένα ζευγάρι εργαζομένων νέες ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας. Ειδικότερα, η δυνατότητα λήψης στεγαστικού δανείου για ακίνητο αξίας έως 200.000 ευρώ άνοιξε, υπό την προϋπόθεση ότι το ζευγάρι διαθέτει το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο και την ικανότητα εξυπηρέτησης του δανείου.

Προϋποθέσεις για Στεγαστικό Δάνειο

Το ζευγάρι που επιθυμεί να αγοράσει το σπίτι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει μετρητά ύψους 20.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου. Αυτό συνιστά την καταβολή του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού προκαταβολής για την εξασφάλιση στεγαστικού δανείου.

Μηνιαία Δόση και Διάρκεια Δανείου

Η μηνιαία δόση για το δάνειο αυτό θα ανέρχεται περίπου στα 795 ευρώ, με δυνατότητα κλειδώματος αυτού του ποσού μέσω ενός σταθερού επιτοκίου, κάτι που προσφέρει μια σταθερότητα στις μηνιαίες πληρωμές. Η διάρκεια του δανείου προβλέπεται να είναι 35 χρόνια, κάτι που δείχνει τη μακροχρόνια δέσμευση και το βάρος του δανείου στον προϋπολογισμό του ζευγαριού.

Είναι ένα ποσό αρκετά κοντά στο ενοίκιο που απαιτείται για την μίσθωση ενός ακινήτου αξίας 200.000 ευρώ καθώς αντιστοιχεί σε περίπου 4% της αξίας του ακινήτου. Έτσι το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο: ενοίκιο ή δάνειο με τους όρους που προαναφέρθηκαν;

Το δίλημμα επανέρχεται από σήμερα ειδικά για τους υποψήφιους αγοραστές ηλικίας έως 45 ετών πολύ απλά διότι οι τράπεζες -ακολουθώντας τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας- μπορούν να χορηγούν δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου.

Αυτό, αφαιρεί έναν βασικό πονοκέφαλο: Το να υπάρχει σημαντικό απόθεμα σε μετρητά το οποίο μάλιστα έχει “φουσκώσει” πάρα πολύ από τη στιγμή που ακρίβυναν οι τιμές των ακινήτων. Άλλο ο δανειολήπτης του παραδείγματος να πρέπει να καταβάλλει “μπροστά” 60.000 ευρώ και άλλο να περιορίζεται το αρχικό κεφάλαιο στα 20.000 ευρώ.

Το πρώτο ποσό μπορεί να είναι απαγορευτικό για χιλιάδες ζευγάρια που τώρα αναζητούν τρόπο να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες ενώ το δεύτερο είναι πιο πιθανό ότι μπορεί να συγκεντρωθεί.

Το ηλικιακό κριτήριο στη χορήγηση δανείων που να αντιστοιχούν στο 90% της αξίας του ακινήτου μπαίνει προκειμένου να υπάρχει χρονικό περιθώριο αποπληρωμής του δανείου σε περισσότερα από 30 χρόνια. Γεγονός είναι ότι ακόμη και η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης, εξουδετερώνεται χωρίς αύξηση και της περιόδου χρηματοδότησης.

Για παράδειγμα, αν για το ζευγάρι που προαναφέρθηκε μπει ως χρόνος αποπληρωμής η 20ετία, τότε το σπίτι που μπορεί να αποκτηθεί πέφτει αυτομάτως από τα 200.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ. Και με αυτό το ποσό, είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς θα πρέπει να “θυσιάσει” είτε επιφάνεια, είτε παλαιότητα (άρα και ενεργειακό κόστος) είτε περιοχή.

Τα νέου τύπου δάνεια που χρηματοδοτούν έως και το 90% της αξίας του ακινήτου έρχονται σε μια περίοδο που οι χορηγήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κάτι που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα με δεδομένη την έξαρση του στεγαστικού προβλήματος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: