Τάσος Αρνιακός: Ξεκίνησε η επέλαση του καύσωνα – Που θα «χτυπήσει» με 43ρια και ποιοι θα “πνιγούν” από τη σκόνη

June 11, 2024

Τάσος Αρνιακός: Ξεκίνησε η επέλαση του καύσωνα – Που θα «χτυπήσει» με 43ρια και ποιοι θα “πνιγούν” από τη σκόνη


Διαφ.

Η χώρα μας εισέρχεται από σήμερα σε συνθήκες καύσωνα, καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο κινούνται ανατολικά, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε χθες Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, πολλές περιοχές της χώρας θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο, και κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θαλάσσια αύρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 41°C με 42°C, ενώ τοπικά μπορεί να αγγίξουν και τους 43°C.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι:

Τάσος Αρνιακός: Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Ακολουθεί το παρακάτω απόσπασμα:

Η πρόγνωση του καιρού μέρα προς μέρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

1. Την Τρίτη (11/6) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12/6) και την Πέμπτη (13/6) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

Γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη από το ΜΕΤΕΟ:

Καύσωνας: Κλειστά σχολεία, συστάσεις και μέτρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 43 βαθμούς Κελσίου

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα από το πρωί και με ραγδαίους ρυθμούς. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μέχρι την Πέμπτη η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θα φτάσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες ώρες. Από νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να αυξάνεται γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, συνιστάται η εφαρμογή τηλεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, μπορούν να κάνουν χρήση ειδικής άδειας και να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν επίσης να εργαστούν από απόσταση. Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι δυνατό, θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Χαλκίδα

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Μαντούδι

Κλειστά σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Ειδικότερα, με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ερέτρια

Με απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Μετεώρων

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Δήμος Κορινθίων

Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο δήμο Κορινθίων, όπως προκύπτει από απόφαση του δημάρχου.

Νάουσα

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν την Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Σέρρες

Ο δήμος Σιντικής αποφάσισε τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας Δημοτικών και Νηπιαγωγείων μέχρι τις 13:15.

Μαρκόπουλο

Μέχρι τις 11:30 π.μ. θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Μαρκόπουλο, όπως γνωστοποίησε ο δήμος. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης κλειστά θα μείνουν τα σχολεία από την Τετάρτη μέχρι και την Πέμπτη σε Ερμιονίδα, Επίδαυρο, Λιβαδειά, Ερέτρια, Σιντική.

Στις 11:30 θα κλείσουν τα σχολεία σε Τρίκαλα, Μετέωρα, Λαμία, Θήβα, Αμφίκλεια.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μετά τον καύσωνα έρχονται άνεμοι και βροχές

Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, βορειοδυτικούς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: