Συγκινεί η Κατερίνα Καινούργιου: “Με έπεισε ο γιατρός μου να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό, ήταν επώδυνη διαδικασία”

June 17, 2024

Συγκινεί η Κατερίνα Καινούργιου: “Με έπεισε ο γιατρός μου να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό, ήταν επώδυνη διαδικασία”


Διαφ.

Η Κατερίνα Καινούργιου παρουσίασε την απόφασή της για την κατάψυξη των ωαρίων της σε ένα ιατρικό συνέδριο, παροτρύνοντας τις γυναίκες να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς τεκνοποίησης στο μέλλον.

Η παρουσιάστρια του Alpha, γνωστή για την αποφασιστικότητά της, μίλησε ξεκάθαρα για την απόφασή της να καταψύξει το γενετικό της υλικό για μελλοντική χρήση. Εξέφρασε την επιθυμία της να γίνει μητέρα «όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο», όπως ανέφερε με αποφασιστικότητα.

Τα όσα ανέφερε η παρουσιάστρια:

«Θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι ήταν μια διαδικασία επίπονη. Όχι σωματικά, γιατί φυσικά είναι κάποιες ορμόνες που θα πάρετε με ενεσούλες. Αλλά ήταν επώδυνη ψυχολογικά. Ο,τι και να’ ναι είναι ορμόνες στον οργανισμό μας. Παρ’ όλα αυτά έχω κάνει ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου. Έχω καταφέρει και έχω καταψύξει με δυσκολία -γιατί πάλι ήμουν μεγάλη- κάποια ωάρια. Αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι το εξής: Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης η κατάψυξη ωαρίων και η ΑΜΗ γίνεται από τα 18 χρόνια», ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου.

Στην Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (15.06.2024), αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη – Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», η γνωστή παρουσιάστρια μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία. Εκείνη την ημέρα, αποκάλυψε πώς ο γιατρός της την παρότρυνε να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να αναζητήσουν την κατάψυξη των ωαρίων τους. Το μήνυμά της εστιαζόταν στη σημασία της πρόληψης και της διατήρησης της αναπαραγωγικής ικανότητας, παρά την φυσιολογική γήρανση των ωαρίων με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να μην αποκλειστούν από το δικαίωμα της μητρότητας.

«Με έπεισε ο γιατρός μου ο Κωνσταντίνος Πάντος να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό. Επειδή έχω μεγάλη επιρροή λόγω της δουλειάς μου στις γυναίκες για να καταλάβουν και οι κοπέλες πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό και το έκανα και το μοιράστηκα με το κοινό», ανέφερε προσθέτοντας ότι η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού θα πρέπει να επιχορηγθεί από το κράτος.

«Η κατάψυξη ωαρίων είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να επιχορηγηθεί από το κράτος. Ακόμη και στην κρυοσυντήρηση», σημείωσε η ίδια.

Τα όσα αναφέρθηκαν από τους λοιπούς ομιλητές:

Η γνωστή ποινικολόγος Ιωάννα Παναγοπούλου, με την κατάθεσή της, επεσήμανε τη σπουδαιότητα για μια γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο μήνυμά τους, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις δραστηριότητες της ημερίδας, αναδεικνύοντας τη στήριξή τους προς την προσπάθεια προώθησης ενός γενικότερου πλαισίου πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η θεματική της υπογεννητικότητας ήταν η κεντρική προσοχή όλων των ομιλητών, καθώς αναγνωρίζεται ως μια σύγχρονη απειλή με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για εκπόνηση στρατηγικής αντιμετώπισης και θέσπισης μέτρων από το κράτος.

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας είναι ποικίλες και περίπλοκες, μεταξύ των οποίων και η καθυστερημένη μητρότητα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που επιφέρει αναβολές στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής και της συνειδητής απόφασης για τη γονιμότητα.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής πρότεινε την εφαρμογή μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνης), η οποία αποτελεί ένδειξη του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα, προσφέροντας αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόβλεψη της γονιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Επίσης επέφερε και μείωση 9,3 εκ. € στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος δεσμεύεται «για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

Συζητώντας την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Προκλήσεις και Προοπτικές για τη Σύγχρονη Ελλάδα

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στην Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα τόνισε «Το ωοθηκικό απόθεμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος.

Πολλά ζευγάρια, όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Ψυχίατρος – Σεξολόγος Θάνος Ασκητής, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: