Νέες εξελίξεις αναμένονται στην αγορά καυσίμων, καθώς από την 1η Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τις τιμές στα πρατήρια. Με την κατάργηση του πλαφόν και την πλήρη αποδοχή της κατάργησης επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, οι καταναλωτές καλούνται να προετοιμαστούν για ανατιμήσεις που ενδέχεται να φέρουν αυξημένα έξοδα στην καθημεριν
Πότε Αλλάζουν οι τιμές στα πρατήρια – Δυστυχώς… Δείτε Τι θα πληρώνουμε για βενζίνη και πετρέλαιο
Αλλάζει το τοπίο στα καύσιμα από την 1η Ιουλίου – Τι φέρνουν οι νέες αποφάσεις
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά των καυσίμων από την 1η Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του πλαφόν που ίσχυε για τις εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια, ενώ παράλληλα καταργείται πλήρως η επιδότηση που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο πετρέλαιο κίνησης.
Οι αποφάσεις αυτές έρχονται μετά την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία επέστρεψε στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Παρότι οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει, οι οδηγοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος, καθώς τόσο η αμόλυβδη όσο και το πετρέλαιο κίνησης εξακολουθούν να πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα, τα καύσιμα αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τέλος στο πλαφόν – Πώς αναμένεται να αντιδράσει η αγορά
Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων είχε εφαρμοστεί από τον Μάρτιο, προκαλώντας αντιδράσεις στην αγορά. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, το μέτρο περιόριζε τον ανταγωνισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα και μείωνε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους στην περιφέρεια.
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ίσχυε μόνο όσο διαρκούσε η αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται πλέον στα 73-74 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της 28ης Φεβρουαρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Το πλαφόν αφορούσε αποκλειστικά την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, όχι όμως το υγραέριο, την ενισχυμένη αμόλυβδη ή άλλα καύσιμα. Τα ανώτατα περιθώρια κέρδους είχαν καθοριστεί στα 5 λεπτά ανά λίτρο για τις εταιρείες εμπορίας και στα 12 λεπτά για τα πρατήρια.
Ειδική πρόβλεψη υπήρχε και για τα νησιά, όπου το αυξημένο μεταφορικό κόστος επηρεάζει σημαντικά τις τελικές τιμές. Με την κατάργηση του πλαφόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα κινηθεί η αγορά στις τουριστικές περιοχές, όπου η αυξημένη ζήτηση και ο περιορισμένος αριθμός πρατηρίων ενδέχεται να επηρεάσουν τις λιανικές τιμές.
Τι θα γίνει με τις τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο
Παρά τη μείωση των διεθνών τιμών, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν χθες στα 1,923 ευρώ το λίτρο, όταν στις 28 Φεβρουαρίου ανερχόταν στα 1,75 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή παραμένει αυξημένη κατά περίπου 17 λεπτά ανά λίτρο σε σχέση με πριν από την κρίση.
Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,57 ευρώ το λίτρο τον Φεβρουάριο, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 1,61 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή αυτή διατηρείται χαμηλότερα χάρη στην κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο.
Από την 1η Ιουλίου, εκτός απροόπτου, η επιδότηση αυτή παύει να ισχύει. Εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, που εκτιμάται στα 20 έως 25 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα εφαρμογής του μέτρου, η κυβέρνηση δέχεται και πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση των επιδοτήσεων που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα.
Με την απόσυρση της επιδότησης, οι πρατηριούχοι θα προσθέσουν τα 15 λεπτά ανά λίτρο στην τελική τιμή και θα διαμορφώνουν πλέον ελεύθερα το περιθώριο κέρδους τους. Στην Αττική εκτιμάται ότι οι τιμές του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσουν και πάλι τα 1,60 ευρώ το λίτρο, από τα 1,50 έως 1,55 ευρώ όπου είχαν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά πρατήρια.
Τα καύσιμα εξακολουθούν να πιέζουν τον πληθωρισμό
Οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιούνιο, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Για τον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη η σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του προηγούμενου έτους και όχι η μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να καταγράψει αύξηση περίπου 13% στην τιμή της αμόλυβδης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, όταν η μέση πανελλαδική τιμή ήταν 1,75 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η ετήσια αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, κοντά στο 18%, υπολογίζεται η ανατίμηση στο υγραέριο, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Γωγώ Μαστροκώστα: Το υπέρογκο χρηματικό ποσό που τους “έφαγε” ο καρκίνος όλα τα χρόνια
-
Στο πένθος ο Μυλοπόταμος για τον αιφνίδιο θάνατο 32χρονου – Τον βρήκε ο πατέρας του
-
Ηράκλειο: Στιγμές τρόμου για 9χρονο μετά από επίθεση λυκόσκυλου