Γάτα Βεγγάλης: Μια Γάτα Λεοπάρδαλη Για Κατοικίδιο

March 21, 2022

Γάτα Βεγγάλης: Μια Γάτα Λεοπάρδαλη Για Κατοικίδιο


Διαφ.

Γάτα Βεγγάλης: Μια Γάτα Λεοπάρδαλη Για Κατοικίδιο

Γάτα Βεγγάλης: Η γάτα Βεγγαλης προέκυψε από την εκτροφή υβριδικών άγριων γατιών (διασταύρωση άγριων αιλουροειδών με οικόσιτες γάτες) που ξεκίνησε στις ΗΠΑ.



Το 1963 η γενετιστρια Jean Mill εκανε τις πρωτες διασταυρωσεις μεταξυ της Ασιατικης Λεοπαρδαλης (ΑLC – asian leopard cat) Prionailurus Bengalensis που ζει στην Νοτια Ασια και μιας οικοσιτης γατας. Ο στοχος της ήταν να δημιουργησει μια ημερη κατοικιδια γατα που να πειθει χαρη στην αγρια, αρχεγονη εμφανιση που παραπέμπει στις άγριες γάτες-προγόνους της.

Γάτα Βεγγάλης – Ιστορία

Ωστοσο η ιδεα της δεν ηταν εντελως πρωτοποριακη, διότι ηδη το 1889 ο Βρετανος δημοσιογραφος Harrison Wiliam Weiv ανεφερε τη μια διασταυρωση μεταξυ Ασιατικης Λεοπαρδαλης& οικοσιτης γατας.Το 1934 και το 1941 εγινε αναφορα σε Βελγικα & Ιαπωνικα δημοσιευματα για παρομοια υβριδια.Η μεγαλυτερη επιρροη στην εκτροφη της γατας Βεγγαλης & η επισημη θεμελιώτρια της φυλης ειναι ωστοσο παρ’ολα αυτα η Jean Mill, ως γνωστη τοτε & ως Jean Sudgen.

Σε μια ερευνητικη εργασια γενετική για την ταξη της στο Πανεπιστημιο US Davis στις ΗΠΑ, η ιδια ασχοληθηκε το 1946 με το θεμα “διασταυρωσεις φυλών με οικοσιτη γατα”. Στις αρχές του 1960 μετετρεψε τις ιδεες και τις γνωσεις της σε πραξη: διασταυρωσε κατοικιδιες γατες με Ασιατικες Λεοπαρδαλεις εκ των οποιων προεκυψαν τα F1, F2 δλδ τα 1ης γενιας, 2ης κ.ο.κ. Αυτες οι πρωτες γενιες διασταυρωσεων εμφανιζαν συχνα την αγρια συμπεριφορα των αγριων γατων.Παρατηρησε οτι μετά την 2η ή 3η γενιά οι απόγονοι ειχαν μια ομοιοτητα με την οικοσιτη γατα οσον αφορα στην συμπεριφορα τους.

Λογω του θανατου του συζυγου της διεκοψε για συντομο χρονικο διαστημα τις αποπειρες διασταυρωσης, αλλα τις συνεχισε την δεκαετια του ’70, οταν μπορουσε να λαμβανει θυληκα υβριδια ζωα απο τον επιστημονα William Centerwall. Αυτος ειχε ζευγαρωσει Ασιατικες Λεοπαρδαλεις με οικοσιτες γατες προκειμενου να εξετασει την ανοσια τους στην λευχαιμια των αιλουροειδων!

Αυτο θεωρειται το ενακτηριο λακτισμα για την μοντερνα εκτροφη της γατας Βεγγαλης, η οποια αναγνωριστηκε επισημα το 1983 απο την Διεθνη Ενωση Γατων ( ΤΙCA ). Αρχικα διασταυρωθηκαν κι αλλες φυλες οπως Αβυσσυνιας, Αιγυπτιακη Μαου κλπ, προκειμενου να βελτιωθει η επιθυμητη εμφανιση της γατας Βεγγαλης. Μετα την 4η γενια ( F4 ) θεωρουνται ημερα και ο χαρακτηρας τους ειναι κοντα στης οικοσιτης γατας.

Γάτα Βεγγάλης – Εμφάνιση και μορφολογία

Πως ειναι λοιπον εμφανισιακα η γατα Βεγγαλης;

Ως υβριδικη φυλη, οι γατες Βεγγαλης ειναι συχνα πιο μεγαλοσωμες απ’οτι οι κατοικιδιες γατες. Τα ευλυγιστα & αθλητικα ζωα ζυγιζουν εως 9 κιλα τα αρσενικα και εως 6 κιλα τα θυληκα. Σε αρκετές περιπτώσεις στο εσωτερικών των ροζέτων οι γάτες Βεγγάλης δεν έχουν τρίχες αλλά μια γούνα που ιριδίζει και λεγεται glitter, χαρακτηριστικό το οποιο εχει κληρονομησει απο τους άγριους προγονους της, Το γερο σωμα της υποστηριζεται απο μυωδη ποδια, εκ των οποιων τα πισω ειναι μακρυα για να κανει μεγαλα αλματα. Ακομη πιο εντυπωσιακο ειναι το “αγριο” μοτιβο της γούνας της γατας Βεγγαλης με μεγαλες κηλιδες ή ροζετες, μια πιο ανοιχτοχρωμη κοιλια και ραβδώσεις στα μπροστινά πόδια που ομοιάζουν πολυ στους αγριους προγονους της, οσον αφορα στην εμφανιση. Λογω της εξωτικής της εμφάνισης η γατα Βεγγαλης απεκτησε πολλους θαυμαστες σε ολο τον πλανητη!

Ορίστε και δύο γάτες Βεγγάλης από το εκτροφείο μου, το αγόρι (πάνω) μια brown spotted και το κορίτσι (κάτω) μια Sepia mink spotted color point:

Γάτα Βεγγάλης – Συμπεριφορά και χαρακτήρας

Ειναι δραστηριες και εκπαιδευονται. Υπακουουν σε εναν κηδεμονα αλλα αγαπουν και τους υπολοιπους στο σπιτι. Δεν τους αρεσει να τις πιανουν απο την κοιλια και να τις σηκωνουν. Από τους προγόνους τους οι γάτες Βεγγάλης κληρονόμησαν και την αγαπη τους για το νερο.

Οι γάτες Βεγγάλης είναι πολύ τρυφερές και στοργικές και ενίοτε είναι πρόθυμες για αγκαλιές αν και συνήθως λατρεύουν να κυνηγούν, να παίζουν και να σκαρφαλώνουν. Είναι ιδιαίτερα περίεργες και τους αρέσουν να εξερευνούν ενώ έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση! Μιας και είναι τόσο δραστήριες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν ευκαιρίες για άσκηση αλλά και μπόλικα ερεθίσματα!

Γάτα Βεγγάλης – Προβλήματα υγείας και προσδόκιμο ζωής

Η γάτα Βεγγάλης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ωστόσο κάποιες φορές χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα για κάποια θέματα όπως η μυοκαρδίτιδα!


Πηγή

Διαβάστε επίσης: