«Το φάρμακο του φτωχού»: Ποιες αρρώστιες προλαμβάνει & θεραπεύει το λάχανο σύμφωνα με τον Έλληνα γιατρό Χρύσιππο

October 13, 2023

«Το φάρμακο του φτωχού»: Ποιες αρρώστιες προλαμβάνει & θεραπεύει το λάχανο σύμφωνα με τον Έλληνα γιατρό Χρύσιππο


Διαφ.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι δεν χρησιμοποιούσαν το λάχανο σαν τροφή, αλλά μόνο σαν φάρμακο για πλήθος από αρρώστιες. Έτσι, ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητες των καταπλασμάτων με λάχανο. Ο Κάτων θεωρούσε το λάχανο θεραπευτικό για πληγές, έλκη, αποστήματα αλλά και για την αϋπνία και την μελαγχολία. Έλεγε μάλιστα ότι οι Ρωμαίοι έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς, βασισμένοι στα λάχανα, που τα ονόμαζαν «το φάρμακο του φτωχού».

Φυσικά, δεν είναι ίδιες όλες οι ποικιλίες λάχανου. Άλλο χρησιμοποιείται για σαλάτα, άλλο για ντολμάδες, άλλο για τουρσί και υπάρχει και το κινέζικο λάχανο (Μποκ τσόι), που οι μακρουλοί, σφιχτοί βλαστοί του μοιάζουν με διασταύρωση μεγάλου μαρουλιού και σέλινου, με χρώμα ανοιχτό πράσινο προς το άσπρο και κλειστά, πλατιά, τραγανά φύλλα, το οποίο χρησιμοποιείται στην κινέζικη μαγειρική. Το κινέζικο λάχανο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, σε βιταμίνη C, πολύ πλούσιο σε κάλιο και καλή πηγή ασβεστίου, καθώς ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο έχει περίπου την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι το κινέζικο λάχανο περιέχει, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών, φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα που διεγείρουν την ανάπτυξη των όγκων, ιδιαιτερα στον μαστό κι αυτό έδωσε αφορμή στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να ερευνά τώρα όλα τα σταυρανθή για πιθανές αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πού το βρίσκουμε. Το μόνο εύκολο είναι να βρεις λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τους άλλους μήνες δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν διατηρούνται φρέσκα, ούτε καταψυγμένα.

Δραστικές ουσίες. Βιταμίνες Α, C, Φολικό οξύ, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και ίχνη Αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.

Λάχανο, ένα φαρμακείο στο ψυγείο μας: Ιδιότητες – Ενδείξεις

Το λάχανο χρησιμοποιείται ως φάρμακο και ως θεραπευτική τροφή ωμό ή βρασμένο (το ζουμί του) σε πολλές αρρώστιες.

Οι πιο γνωστές πρακτικές συνταγές είναι:

 • Όποιος υποφέρει από άσθμα μπορεί να τοποθετεί στο λαιμό του φύλλα λάχανου που έχει ζεστάνει στο φούρνο ή βουτώντας τα σε βραστό νερό (όχι βρασμένα).
 • Οι ψάλτες και οι τραγουδιστές που βράχνιασαν μπορούν να διώξουν τη βραχνάδα τρώγοντας βρασμένο λάχανο (μόλις βράσει, όχι χθεσινό…) και χρησιμοποιώντας ένα δύο ζεστά φύλλα του σαν κατάπλασμα στο λαιμό.
 • Αν βγάλουμε ζουμί λάχανου (με αποχυμωτή) και το ζεστάνουμε μαζί με λίγο μέλι, πίνουμε 6 ως 8 κουταλιές τη μέρα για τη φωνή και για να μην πονάνε οι αμυγδαλές.
 • Τα φύλλα του θεωρούνται φάρμακο για τους ρευματισμούς, την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και τις ισχιαλγίες. Ζεσταίνουμε 1-2 φύλλα στο φούρνο ή σιδερώνοντάς τα και τα δένουμε με ένα επίδεσμο στις κλειδώσεις που πονάνε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα τραύμα, που έχει πύο.
 • Το ζουμί του βρασμένου λάχανου είναι φάρμακο για το βήχα και τη βρογχίτιδα.
 • Το λάχανο είναι από τα πιο δυνατά φάρμακα κατά της νευρικής διαταραχής και κατά της αϋπνίας. Όσοι υποφέρουν από άγχος, όσοι πρόκειται να δώσουν εξετάσεις, όσοι πάσχουν από μελαγχολία, οι νευρασθενικοί, όσοι πάσχουν από χρόνια κούραση ή από οισοφαγίτιδα θα ωφεληθούν ιδιαίτερα τρώγοντας άφθονο ωμό και βρα- στο λάχανο και πίνοντας μεγάλες ποσότητες χυμού (που μπορούν να βγάζουν με τον αποχυμωτή).
 • Στα εγκαύματα μπορούμε να βάζουμε ωμά λαχανόφυλλα, που να τα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες, ξεπλένοντας την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.
 • Σαν κομπρέσα όχι μόνο θεραπεύει σοβαρές πληγές και έλκη αλλά και είναι άριστο φάρμακο για τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας και της αράχνης.
 • Οι διαβητικοί και όσοι υποφέρουν από αϋπνίες ή έλκος του στομάχου ωφελούνται πολύ πίνοντας μια κουταλιά ζουμί (από αποχυμωτή) πριν το φαγητό τρεις φορές τη μέρα. Στους πρησμένους αδένες μπορούμε να χρησιμοποιούμε καταπλάσματα από λαχανόφυλλα.
 • Οι γυναίκες που έχουν καθυστέρηση στην περίοδο μπορούν να πίνουν για 2-3 μέρες, δυο ποτηράκια με 2 μέρη ζουμί από βρασμένο λάχανο με 1 μέρος γλυκό κρασί.
 • Όταν τρώμε άφθονο λάχανο ωμό και βρασμένο καθαρίζει

  το αίμα και τα νεφρά μας. Αν φάει ένας μεθυσμένος αρκετό ωμό λάχανο ξεμεθάει. Αν φάτε δηλητηριώδη μανιτάρια πρέπει να πιείτε αρκετό λαχανόζουμο (3 ποτήρια την ημέρα για 2-3 μέρες).

 • Το ζουμί από βρασμένα λάχανα είναι διουρητικό. Οι γιατροί του Σαλέρνο υποστήριζαν ότι ο χυμός του λάχανου είναι υπακτικός και οι ιστοί του στυπτικοί. Και ότι όσοι το τρώνε δεν υποφέρουν από δυσκοιλιότητα (Ι. Χαβάκης), Παλιά βάζανε στα παιδιά που πάθαιναν ιλαρά, ή ευλογιά, χλιαρά καταπλάσματα από βρασμένα λαχανόφυλλα για να γίνουν ελαφρότερα τα σημάδια.
 • Για ανοιξιάτικη αποτοξινωτική δίαιτα 7 ημερών, μπορείτε να βράζετε κάθε μέρα δυο φρέσκα φύλλα σε ένα λίτρο νερό και να το πίνετε σε 4-5 δόσεις, για να καθαρίσει το αίμα.

Ακόμη το λάχανο χρησιμοποιείται:

 • Στις αιμορροΐδες (με επι θέματα ψημένων λαχανόφυλλων αλειμμένων με λάδι), Στην ποδάγρα (με ποδόλουτρα ζουμιού από το βράσιμο λάχανου).
 • Στην ψωρίαση (με καταπλάσματα). Σαν διουρητικό και αποτοξινωτικό (πίνουμε τον χυμό του).


Πηγή

Διαβάστε επίσης: