Βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής με το TrafficLoadForecast

May 13, 2022

Η σημαντική τις τελευταίες δεκαετίες ανάπτυξη της οικονομίας και η συνεχιζόμενη συγκέντρωση πληθυσμών σε μεγάλα αστικά κέντρα συνδυάσθηκε με αύξηση της ανάγκης για μετακινήσεις ανθρώπων και μεταφορά αγαθών. Παρά την κάμψη που παρατηρήθηκε στις μεταφορικές δραστηριότητες εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και μετέπειτα οικονομικής κρίσης του 2009, τόσο η οικονομική δραστηριότητα όσο και οι μεταφορική δραστηριότητα ανέκαμψαν, και η οι προσωρινοί περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας covid-19 δεν αναμένεται να αλλάξουν τις μακροχρόνιες αυτές τάσεις.

Έτσι, το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης τόσο σε αστικές όσο και σε συγκεκριμένες υπεραστικές διαδρομές ολοένα και εμφανίζεται συχνότερα και η ανάγκη για διαχείριση των κυκλοφοριακών αιχμών γίνεται περισσότερο επιτακτική.

Ο κύριος στόχος του έργου TrafficLoadForecast είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λύσης ITS (Intelligent Transportation System) για την πρόβλεψη και τη διαχείριση του φόρτου οδικών υποδομών με τη βοήθεια καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προσεγγίσεων.

Το αποτέλεσμα του έργου TrafficLoadForecast είναι ένα σύστημα υποστήριξης λήψης απόφασης για την πρόβλεψη, τη ρύθμιση και τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου οδικών υποδομών με τη βοήθεια τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα οι ειδικοί θα μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους προσομοιώσεις και να έχουν αποτελέσματα στατιστικής ανάλυσης και προβλέψεων μέσω των διαφορετικών ενσωματωμένων μοντέλων και αλγορίθμων.

Η σύνδεση των ειδικών με εξειδικευμένα εργαλεία με απώτερο αποτέλεσμα τη ευρύτερη χρήση και ευκολότερη εξαγωγή συμπερασμάτων είναι ένας από τους βασικούς στόχους που ικανοποιεί το TrafficLoadForecast χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Εχέγγυο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η εταιρεία πληροφορικής OpenIT που ανέπτυξε και διαθέτει πλέον το TrafficLoadForecast.

Το TrafficLoadForecast  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Ο Θεμιστοκλής Κουτσουράς, γενικός διευθυντής της OpenIT, επισημαίνει ότι, «Η δράση  ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ  αποτέλεσε μία ευκαιρία για τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας ώστε να αναπτύξει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του TrafficLoadForecast και η έναρξη συζητήσεων για την εμπορική αξιοποίηση του είναι ένα επιπλέον εφόδιο στο portfolio της εταιρείας μας.».

Διαβάστε επίσης: