Προειδοποιούν οι γιατροί: Αυτά τα “αθώα” συμπτώματα στο σώμα μας, αποτελούν προάγγελο του Αλτσχάιμερ

November 8, 2023

Προειδοποιούν οι γιατροί: Αυτά τα “αθώα” συμπτώματα στο σώμα μας, αποτελούν προάγγελο του Αλτσχάιμερ


Διαφ.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από καταστάσεις που περιλαμβάνουν αλλαγές στη μνήμη, τη σκέψη και την κρίση που τελικά παρεμβαίνουν στην ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί. Στις ΗΠΑ σήμερα, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Αλτσχάιμερ.

Της: Έπη Τρίμη

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 65 ετών. Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ, έτσι ώστε η πρόοδός της νόσου να μπορεί να επιβραδυνθεί, αν και εφόσον είναι δυνατόν. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, το φάρμακο aducanumab (εμπορικό σήμα Aduhelm) μπορεί να αντιμετωπίσει την υποκείμενη αιτία του Αλτσχάιμερ και την αργή γνωστική παρακμή.

Προβλήματα μνήμης

«Τα προβλήματα μνήμης είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένισης που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Κάποια λήθη είναι φυσιολογική με τη γήρανση, αλλά ορισμένοι τύποι προβλημάτων μνήμης μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία για το Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας eatthis.com.

Τα βασικά συμπτώματα απώλειας μνήμης για τον ασθενή είναι ότι:

 • Επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις
 • Ξεχνά συζητήσεις, ραντεβού και γεγονότα
 • Χάνεται ακόμη και σε γνώριμα μέρη
 • Χάνει συνεχώς τα πράγματά του
 • Δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που σκέφτεται – δεν βρίσκει τις λέξεις
 • Ξεχνά πρόσωπα και αντικείμενα
 • Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ατόμου:
 • Δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις
 • Ξεχνά την ατομική του φροντίδα (να πλυθεί κτλ)
 • Έχει μεταπτώσεις διάθεσης
 • Απάθεια
 • Περιπλάνηση
 • Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου («κάνει τη νύχτα μέρα»)
 • Ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού, άρση αναστολών
 • Ψευδαισθήσεις (αίσθηση ότι κάποιος θέλει να τον κλέψει)

Πρόβλημα με σύνθετες ή οικείες εργασίες

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να αρχίσει να έχει πρόβλημα με την ανάγνωση, τη γραφή ή περίπλοκες διανοητικές εργασίες, όπως η εξισορρόπηση ενός μπλοκ επιταγών, η παρακολούθηση οδηγιών ή η πραγματοποίηση υπολογισμών. Γνωστές εργασίες, όπως η πληρωμή λογαριασμών ή το μαγείρεμα συχνά χρησιμοποιούμενων συνταγών, μπορεί να γίνουν δύσκολες.

Έλλειψη προσανατολισμού

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να χαθεί σε οικεία μέρη, όπως σε μια συχνά οδηγούμενη διαδρομή ή στη γειτονιά του. Ο πάσχον μπορεί να ξεχάσει πώς έφτασε σε ένα συγκεκριμένο μέρος και πώς θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Δυσκολία επικοινωνίας

Ένα κοινό σημάδι άνοιας είναι η μειωμένη ικανότητα επικοινωνίας, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το άτομο που επηρεάζεται μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις ή να ολοκληρώσει προτάσεις. Ο πάσχον μπορεί να χρησιμοποιεί υποκατάστατα ή να μη θυμάται καν λέξεις.

Συντονισμός ή Οπτικά-Χωρικά Προβλήματα

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει και κινητικές δεξιότητες. Ο πάσχον μπορεί να δυσκολεύεται να  περπατήσει να διατηρήσει την ισορροπία του ή να παραμείνει συντονισμένο. Επίσης, μπορεί να σκοντάφτει πιο συχνά, ή να ρίχνει ή να χύνει πράγματα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο περιοδικό Neurology,διανοητικά διεγερτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την αναζήτηση ή την επεξεργασία πληροφοριών (όπως ανάγνωση, συγγραφή επιστολών, κάρτες παιχνιδιού ή επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ) μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση άνοιας σε ηλικιωμένους έως και πέντε χρόνια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: