«Μπλοκάρουν» τις φλεγμονές, μικραίνουν τους καρκινικούς όγκους: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που λίγοι Έλληνες τρώνε σήμερα

December 12, 2023

«Μπλοκάρουν» τις φλεγμονές, μικραίνουν τους καρκινικούς όγκους: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που λίγοι Έλληνες τρώνε σήμερα


Διαφ.

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους σπόρους του σταφυλιού. Τα συμπληρώματα με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη φήμη και πολλοί άνθρωποι δίνουν πλέον μια θέση σε αυτούς τους «σπόρους μακροζωίας» στη διατροφή τους.

Σπόροι σταφυλιού: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που λίγοι Έλληνες τρώνε σήμερα

Πιο αναλυτικά, επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι κάτι στους σπόρους σταφυλιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Πλησιάζουν στο να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1), η οποία βρίσκεται στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, έκανε τα ηλικιωμένα ποντίκια να ζουν περισσότερο. Έκαναν κάποιες δοκιμές και έγραψαν για αυτό σε ένα επιστημονικό περιοδικό που ονομάζεται Nature Metabolism.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το γιατί γερνάμε, γι’ αυτό δοκίμασαν διάφορα μέρη των φυτών για να δουν αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Βρήκαν μια ειδική ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1) που θα μπορούσε να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα παλιά κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα. Όταν εξέτασαν πιο προσεκτικά τι συμβαίνει όταν παίρνετε μικρότερη ποσότητα, διαπίστωσαν ότι εμποδίζει τα παλιά κύτταρα να προκαλέσουν πρήξιμο στο σώμα.

Σπόροι σταφυλιού: Η «θαυματουργή» ουσία προκυανιδίνη C1

Οι επιστήμονες έδωσαν ένα ιδιαίτερο πράγμα σε 171 ποντίκια, με τα 91 από αυτά να είναι ηλικιωμένα. Ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια ζούσαν περισσότερο, περίπου 9% περισσότερο από πριν, και ο χρόνος που τους απέμεινε για να ζήσουν αυξήθηκε κατά 60% κατά μέσο όρο. Τα νεότερα ποντίκια έγιναν επίσης πιο υγιή. Έδωσαν μια ειδική ουσία σε ποντίκια με καρκίνο και έκανε τους όγκους τους να μικραίνουν όταν έκαναν και χημειοθεραπεία. Είδαν επίσης το ίδιο πράγμα να συμβαίνει σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που τοποθετήθηκαν σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Αυτή η ουσία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να σταματήσουν μερικά από τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι γερνούν. Πρέπει όμως ακόμα να κάνουν περισσότερες δοκιμές για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί καλά και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Σημ: Τα άρθρα αυτά προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ό,τι σας απασχολεί.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: