“Μέχρι το 2000 δε μπορούσαμε να μιλήσουμε αλβανικά μέσα στο λεωφορείο στην Ελλάδα. Μάλωνα τη μάνα μου”

February 21, 2024
Πριν από το 2000 δεν είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε αλβανικά μέσα στο λεωφορείο στην Ελλάδα. Επίσης, είχα καβγατσίσει με τη μητέρα μου.

Μέχρι το 2000 δε μπορούσαμε να μιλήσουμε αλβανικά μέσα στο λεωφορείο στην Ελλάδα. Μάλωνα τη μάνα μου


Διαφ.

Ο Ένκε Φεζολλάρι βρέθηκε στην εκπομπή Στούντιο 4, χθες, Δευτέρα, το απόγευμα και μίλησε για τον ρατσισμό που βίωσε, όντας αλβανικής καταγωγής και πώς αυτό το παρουσιάζει ο ίδιος μέσα από την Τέχνη.

Όπως υπογράμμισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης όταν ήρθαμε οι Αλβανοί τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα, έγιναν διάφορα εγκλήματα. Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ζουν με ανοιχτές τις πόρτες και ξαφνικά εισέβαλαν οι άλλοι. Σίγουρα εισέβαλαν και κακοποιητικά στοιχεία, αλλά τα ΜΜΕ έκαναν μία μεγάλη ζημιά, τροφοδότησαν όλο αυτό, ενώ είχαν μία μεγάλη ευθύνη.

Και πρόσθεσε ο Ένκε Φεζολλάρι θυμάμαι ότι μέχρι το 2000, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα μας στο λεωφορείο. Υπήρχε ένα μεγάλο ταμπού. Κι αυτό το σε βαφτίζω με το ζόρι υπήρχε, εδώ θα σε λέω Μαρία. Και όταν ήρθαν οι Πακιστανοί και έπεσε το μεροκάματο – πάμε πάμε στην ταξική πάλη – ξαφνικά ο Αλβανός έπαιρνε πιο καλό μισθό, να χτίζει και να παίρνει δάνεια. Όταν ήρθαν οι κατώτεροι άνθρωποι, άρχισαν οι Αλβανοί να είναι ρατσιστές με τους Πακιστανούς. Πολλοί μάλιστα εντάχθηκαν και στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, έλεγαν ότι δεν είναι Αλβανοί, απλώς έχουν μία μακρινή καταγωγή από εκεί. Γενικά έχουμε την εντύπωση ότι ο άλλος θα μας κάνει κακό.

Ο Ένκε Φεζολλάρι βίωσε ρατσισμό στο σχολείο

Για τον ρατσισμό που βίωσε στο σχολείο και το πως το διαχειρίστηκε, επεσήμανε όταν ήμουν μικρός έλεγα στη μάνα μου: μη μιλάς αλβανικά. Δεν ήθελα. Με έλεγαν Αλβανό στο σχολείο κι εγώ τι έκανα; Είχε έρθει μία κοπέλα από την Αλβανία και κορόιδευα εκείνην για να μην ασχολούνται με μένα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: