Μην το αγνοήσετε: Το σημάδι στο ντους που χτυπά “καμπανάκι” για άνοια πολύ πριν τη διάγνωση στον γιατρό

April 18, 2024

Μην το αγνοήσετε: Το σημάδι στο ντους που χτυπά “καμπανάκι” για άνοια πολύ πριν τη διάγνωση στον γιατρό


Διαφ.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μελλοντική φροντίδα και θεραπεία, και ο εντοπισμός των συμπτωμάτων είναι το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 944.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από τη νόσο και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η πιο κοινή αιτία της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, ακολουθούμενη από την αγγειακή άνοια, άνοια με σώματα Lewy και μετωποκροταφική άνοια.

Τα κοινά συμπτώματα της άνοιας

Το NHS λέει ότι τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με:

απώλεια μνήμης,

ταχύτητα σκέψης,

νοητική ευκρίνεια και ταχύτητα,

κακή διάθεση και

δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αλλά αυτά τα γνωστά συμπτώματα δεν είναι τα μόνα σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Το σημάδι της άνοιας που μπορείτε να εντοπίσετε όταν κάνετε ντους

Η απώλεια όσφρησης θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανή προειδοποίηση για άνοια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, το σύμπτωμα θα μπορούσε να υποδείξει την πάθηση στα πρώτα στάδια και είναι πιθανό να εντοπιστεί όταν κάνετε ντους.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι η απότομη μείωση της όσφρησης ενός ατόμου μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της πάθησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τις μυρωδιές. Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν την αίσθηση της όσφρησης σε 515 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με την ελπίδα να αναπτύξουν προληπτικό έλεγχο όσφρησης, παρόμοιο με αυτόν των τεστ όρασης και ακοής.

Ο επιστήμονας προτείνει ότι αυτά τα τεστ θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειωμένη ικανότητα να μυρίζεις το σαμπουάν και το αφρόλουτρο όταν κάνεις μπάνιο.

Σημάδι άνοιας η ταχεία μείωση της όσφρησης, σύμφωνα με τη μελέτη

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια άλλη ένδειξη για το πώς η ταχεία μείωση της όσφρησης είναι ένας πραγματικά καλός δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί τελικά, όταν κάτι εμφανίζεται δομικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου», ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας Jayant M. Pinto, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος μελετά την οσφρητική νόσο και την ασθένεια των κόλπων.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι ο όγκος και το σχήμα της φαιάς ουσίας στις οσφρητικές και σχετιζόμενες με τη μνήμη περιοχές του εγκεφάλου των ατόμων με ταχεία έκπτωση της όσφρησής τους ήταν μικρότερα σε σύγκριση με άτομα που είχαν λιγότερο σοβαρή μείωση της όσφρησης», τόνισε επίσης ο επιστήμονες..

Εάν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε άνοια, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα κάποιου άλλου, ενθαρρύνετέ τον να κλείσει ένα ραντεβού με έναν γιατρό και ίσως προτείνετε να πάτε μαζί του.

Άνοια: Το προειδοποιητικό σημάδι στα μάτια που προβλέπει την εμφάνιση της μέχρι και 12χρόνια πριν

Οι διαταραχές στην όραση μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα πρώτα προγνωστικά σημάδια για την άνοια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχει ένα στοιχείο που ενδέχεται να προβλέπει την εμφάνιση της άνοιας ακόμα και 12 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Πληροφορίες για την έρευνα:

Η ερευνητική ανάλυση βασίστηκε σε ένα δείγμα 8.623 υγειών ατόμων στην περιοχή του Νόρφολκ στην Αγγλία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μακροχρόνια παρακολούθηση. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι 537 από αυτούς τους συμμετέχοντες είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας, οπότε οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που προηγήθηκαν της διάγνωσης αυτής.

Στο ξεκίνημα της έρευνας, ζητήθηκε από τους εθελοντές να υποβληθούν σε ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας. Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι συμμετέχοντες επιστρατεύονταν να πατήσουν ένα κουμπί όταν αντιλάμβανταν το σχηματισμό ενός τριγώνου σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων. Αυτοί που καθυστερούσαν να ανταποκριθούν είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άνοιας σε σύγκριση με αυτούς που ανταποκρίνονταν ταχύτερα.

Τα πρώιμα σημάδια

Τα προβλήματα στην όραση μπορούν να λειτουργήσουν ως προδιαγεγραμμένοι δείκτες για την εμφάνιση γνωστικής εξασθένησης, καθώς οι τοξικές πλάκες β-αμυλοειδούς, συσχετιζόμενες με τη νόσο του Alzheimer, επηρεάζουν πρώτα τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την όραση και τη μνήμη. Ως εκ τούτου, τα τεστ όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν προβλήματα πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στην αναγνώριση περιγραμμάτων αντικειμένων και την αντίληψη ορισμένων χρωμάτων, όπως το μπλε-πράσινο φάσμα. Επιπλέον, η έλλειψη ελέγχου στην κίνηση των ματιών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία αγνόησης διεγερτικών που αποσπούν την προσοχή, προβλήματα που συνδέονται με την νόσο του Alzheimer.

άνοια


Πηγή

Διαβάστε επίσης: