“Έλαμψε” ο Χριστιανισμός: Με λαμπρότητα και Δέος έφτασε στην Ελλάδα Το Άγιο Φως

May 5, 2024

“Έλαμψε” ο Χριστιανισμός: Με λαμπρότητα και Δέος έφτασε στην Ελλάδα Το Άγιο Φως


Διαφ.

Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με κάθε μεγαλοπρέπεια, σήμερα, Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε όλη τη χώρα με ειδικές πτήσεις.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα μεταφέρει στη χώρα μας το Άγιο Φως, το οποίο έφτασε στην Ελλάδα, Μεγάλο Σάββατο, στις 20.06, με ειδική πτήση από το Τελ Αβίβ.

«Εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών φέτος, είχαμε τη μεγάλη τιμή και ευλογία να παραστούμε στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», υπογράμμισε, στο αεροδρόμιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής που μετέφερε το Άγιο Φως στην Ελλάδα από το Ιεροσόλυμα.

«Η ελληνική αποστολή παρέλαβε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο το Άγιο Φως, εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στη σημαντική συνεισφορά του στη διατήρηση της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, από τον αεροδρόμιο Αθηνών, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, «μεταλαμπαδεύοντας το αναστάσιμο μήνυμα στον ευσεβή ελληνικό λαό» και ευχήθηκε «να φωτίσει το δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης, να φέρει πρόοδο στην πατρίδα μας, υγεία και δύναμη σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Μετά από μια σύντομη τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως έφτασε στις 21:00 στον πρώτο Ναό της χώρας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα.

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μετέφερε με το ειδικό καντήλι, ενώ εκπρόσωποι των μητροπόλεων μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διανομή σε 16 περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες, για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Πώς έγινε η διανομή του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express, το Άγιο Φως ταξιδεύει από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας.

• Αθήνα – Θεσσαλονίκη Α3 126 19:45 – 20:40

• Αθήνα – Ιωάννινα A3 166 20:00 – 21:15

• Αθήνα – Κέρκυρα A3 286 19:20 – 20:20

• Αθήνα – Αλεξανδρούπολη Α3 146 20:05 – 21:05

• Αθήνα – Χανιά Α3 344 22:35 – 23:25

• Αθήνα – Σάμος OA 3004 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 – 20:30

• Σάμος – Λήμνος OA 3005 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:45 – 21:45

• Αθήνα – Λάρισα OA 3000 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 – 20:20

• Λάρισα – Κεφαλονιά OA 3001 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:35 – 21:25

Το πρόγραμμα των δρομολογίων της SKY express διαμορφώνεται ως εξής:

• Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216): Αναχώρηση 20:55 – ‘Αφιξη 21:45

• Αθήνα – Ρόδος (GQ284): Αναχώρηση 20:20 – ‘Αφιξη 21:20

• Αθήνα – Μύκονος (GQ234): Αναχώρηση 20:35 – ‘Αφιξη 21:20

• Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304): Αναχώρηση 20:15 – ‘Αφιξη 21:20

• Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356): Αναχώρηση 20:20 – ‘Αφιξη 21:15

• Αθήνα – Χίος (GQ244): Αναχώρηση 20:35 – ‘Αφιξη 21:25

• Αθήνα – Κύθηρα (GQ440): Αναχώρηση 21:00 – ‘Αφιξη 21:50

Νωρίτερα σήμερα είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα η ελληνική διπλωματική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Κώτσηρας, ο οποίος παρέλαβε το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

«Ευχόμεθα αυτό το φως να φωτίζει τις διάνοιες των ανθρώπων, να θερμαίνει τις καρδιές τους, ιδιαιτέρως να φωτίζει τις διάνοιες των αρχόντων του κόσμου τούτου, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις τύχες των ανθρώπων», ανέφερε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατά την παράδοση του Αγίου Φωτός στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κώτσηρας τόνισε «είναι μεγάλη ευλογία, μεγάλη τιμή και θέλω να τονίσω με αφορμή αυτής της ιερής παρουσίας σήμερα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε εσάς προσωπικά».

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός μετείχαν ακόμη ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετείχαν ακόμη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης, Τάσος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καθώς και ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Βρεττός.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια, εξαιτίας και του πολέμου, ενώ μέσα στον Ναό της Αναστάσεως βρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα το Άγιο Φως

Τούμπα όλα: Δυσάρεστη εξέλιξη με το Άγιο Φως φέτος το Πάσχα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να έρθει στην Ελλάδα

Προβλήματα στον εορτασμό του Πάσχα 2024 ενδέχεται να προκύψουν από τη μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να απειλούν ακόμα και το ταξίδι που κάνει παραδοσιακά το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο για να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος όμως, μια μεγάλη σύρραξη πέφτει μέσα στις μέρες του Πάσχα, και απειλεί την έλευση του Αγίου Φωτός που γίνεται με πτήσεις της Aegean τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών και η Μητρόπολη, βρίσκονται ήδη σε διεργασίες και συζητήσεις για το Plan B, προκειμένου να καταφέρει ελληνική αποστολή να πάρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και το φέρει στην Ελλάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής, θέλει μια αποστολή 15 ατόμων να πετάει με κυβερνητικό αεροσκάφος, και όχι επιβατικό, να κάνει το ταξίδι.

Μένουν οι ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και καθώς πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στο Πάσχα.

Πώς ανάβει το Άγιο Φως

Γύρω στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, πραγματοποιείται η Ιερή Λιτανεία, ενώ εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών έχουν την ευκαιρία να ασπαστούν το χέρι του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη. Έπειτα, ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίζεται. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει στα χέρια του τους σβηστούς πυρσούς, μπαίνει στο Ιερό Κουβούκλιο, το οποίο είναι συσκοτισμένο και παραμένει στον ιερό χώρο, προσευχόμενος για 15 λεπτά.

Στην παλαιά έκδοση της ιστοσελίδας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφερόταν ότι «μετὰ τὸ πέρας τῆς εὐχῆς τοποθετεῖ τὸ βαμβάκιον εἰς τὸν Πανάγιον Τάφον καὶ μὲ θαυμαστὸν τρόπον ἀνάβει. Μὲ αὐτὸ ἀνάβει τὰ κεριὰ καὶ ἐξέρχεται ἀπὸ τὸ Ἱερὸν Κουβούκλιον».

Ωστόσο, στην νέα ανάρτηση που έγινε στις 23 Ιουνίου 2018 δεν αναφέρεται κάτι για θαύμα: «Εἰσελθὼν εἰς τὰ ἐνδότερα τοῦ Παναγίου Τάφου, μόνος ὁ Μακαριώτατος ἀναγιγνώσκει τὴν καθιερωμένην εὐχὴν τοῦ Ἁγίου Φωτός, ὃ καὶ μεταδίδει εἰς τὰς χιλιάδας τῶν ἐν ἀδημονίᾳ ἀναμενόντων πιστῶν, οἱ ὁποῖοι καὶ λαμβάνουσιν αὐτὸ εἰς τὰς λαμπάδας αὐτῶν καὶ φέρουσιν τοῦτο εἰς χείρας, μέτωπα, ὄμματα μετὰ πίστεως, βεβαιότητος, ἐλπίδος, χαρᾶς, ἀγαλλιάσεως, φωνῶν ἀλαλαγμοῦ καὶ χαρμοσύνου κρούσεως κωδώνων».

Βγαίνοντας από τον Τάφο, οι πυρσοί είναι πλέον αναμμένοι και οι πιστοί τον υποδέχονται πανηγυρικά με τις λαμπάδες τους, αναμένοντας να είναι από τους πρώτους που θα λάβουν το Άγιο Φως.

Η πιο συνηθισμένη αναφορά αυτών που πιστεύουν στη θαυματουργή προέλευση του Αγίου Φωτός, περιλαμβάνει την αυτανάφλεξη των κεριών. Εντούτοις, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες πιστών, το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται στον θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και – κατ’ άλλους – έξω από αυτόν.

Ορισμένοι πιστοί το περιγράφουν να εμφανίζεται «σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες άγνωστης προέλευσης». Στον Ναό υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σχετικό βίντεο που να επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό. Κάποια βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν τα αναμμένα κεριά στο πρόσωπό τους ή στα χέρια τους για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Για τον ισχυρισμό περί ακαΐας έκανε λόγο και η παλιά ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η οποία έχει διαγραφεί πια.

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες όπως αυτή του Γάλλου ιερέα Φουσέ της Σαρτρ, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χρονικογράφους της Α’ Σταυροφορίας. Στα γραπτά του αναφέρει: «Το πολυαναμενόμενο φως εμφανίστηκε σε μία από τις κανδήλες του Αγίου Τάφου και εκείνοι που βρίσκονταν πιο κοντά, μπορούσαν να δουν το κοκκινωπό χρώμα του. Ο Πατριάρχης αμέσως επιτάχυνε το βήμα του και ανοίγοντας την πόρτα του Τάφου με το κλειδί που κρατούσε στο χέρι του, άναψε μια λαμπάδα και βγήκε έξω για να δείξει σε όλους το Άγιο Φως. Είχαν χαρά στις καρδιές τους και δάκρυα στα μάτια».

Πάντως, μια περιγραφή παραθέτει και ένας Γερμανός Δομινικανός μοναχός ονόματι Φέλιξ Φάμπρι στα τέλη του 15ου αιώνα: «Καθώς οι κληρικοί και ο λαός προσεύχονταν, ιδού! Ξαφνικά μια αστραπή ήρθε από τον ουρανό και άναψε τα πασχαλινά κεριά και όλες τις κανδήλες. Όπου και αν ήταν οι άνθρωποι, τόσο στον Ναό όσο και στα σπίτια τους, παρέμεναν ακίνητοι προσευχόμενοι για το Άγιο Φως, το οποίο θεωρούσαν ως το πιο βέβαιο σημάδι της εύνοιας του Θεού προς εκείνους. Όταν κατερχόταν από τον ουρανό, όλοι τους άναβαν τα λυχνάρια τους και μετέφεραν τη φλόγα σε άλλες εκκλησίες παντού, καθώς και στα σπίτια των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθιζαν να το κρατούν αναμμένο σε όλη τη διάρκεια του έτους».

Η «απάτη» με το Άγιο Φως

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, τοποτηρητής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη θέση του Πατριάρχη Ειρηναίου, σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι στις 11 Απριλίου 2001, στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες», είχε δηλώσει ότι «το θαύμα είναι ο καθαγιασμός του φυσικού φωτός, που προέρχεται από την ακοίμητη κανδήλα και υπάρχει ήδη εντός του Ιερού Κουβουκλίου».

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης, στο βιβλίο του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός», ερμηνεύοντας την ευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης, γράφει ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος (ούτε καν υπαινιγμός) περί “άνωθεν κατερχόμενου αΰλου Φωτός” κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνο φως φυσικό, που ανάβεται στην ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού» και ότι το Άγιο Φως είναι απλώς «το ιερό σύμβολο του “ανεσπέρου Φωτός” Χριστού, το Άγιο Φως, το νέο Φως της Αναστάσεως».

Άλλοι θεωρούν ότι, εκτός του ότι δεν πρόκειται για θαυματουργική φλόγα, πρόκειται για απάτη και το αποδίδουν σε τέχνασμα των κληρικών του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου με σκοπό την εκμετάλλευση των πιστών. Για παράδειγμα, στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Αδαμάντιος Κοραής, μαζί με τις περισσότερες παραδόσεις και πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, απέρριπτε και την ερμηνεία του Αγίου Φωτός ως θαύματος, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «μηχανορραφία» και «απάτη» με σκοπό οικονομικά οφέλη (αν και ο ίδιος δεν είχε ταξιδέψει ποτέ από το Παρίσι στα Ιεροσόλυμα για να παρευρεθεί στο γεγονός).

Επίσης, ο Πάπας Γρηγόριος Η’ αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη και απαγόρευσε στους Φραγκισκανούς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτό. Επακολούθησε η καταγραφή χρονικών των Αγίων Τόπων, στα οποία οι Φραγκισκανοί καυτηρίαζαν μαρτυρίες σχετικά με την τελετή. Ένας Φραγκισκανός του 15ου αιώνα, ο Φραντσέσκο Σουριάνο, εξιστόρησε λεπτομερώς την απείθαρχη έξαψη συναισθημάτων, της οποίας υπήρξε μάρτυρας, πριν καταγράψει την εξής παρατήρηση: «Η λεγόμενη φωτιά, όμως, δεν κατέρχεται αληθινά (και – κατά τη δική μας γνώμη – των μοναχών), αν και όλα τα έθνη εξαιτίας ημών των μοναχών προσποιούνται ότι αυτό το ψεύδος είναι αληθές».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: