Ξέρετε γιατί οι σκύλοι μυρίζονται στα οπίσθια;

March 10, 2022

Ξέρετε γιατί οι σκύλοι μυρίζονται στα οπίσθια;


Διαφ.

Μπορεί να γελάμε όταν βλέπουμε ένα σκύλο να μυρίζει έναν άλλο στα οπίσθια, όμως ακόμα και για αυτό υπάρχει επιστημονική εξήγηση και δεν είναι απλά μια τυχαία αστεία σκυλίσια συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι κάτι ανάλογο με τη δική μας χειραψία, μια κίνηση απαραίτητη που βοηθάει τα σκυλιά να συμβιώσουν και να εξελιχθούν.

Η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι κατά 10 με 100 χιλιάδες φορές πιο ισχυρή από την ανθρώπινη. Αυτό σημαίνει πως όταν τα σκυλιά αλληλομυρίζονται, μπορούν να καταλάβουν πολύ περισσότερα πράγματα το ένα για το άλλο από ό,τι νομίζουμε.

Αν εμείς, για παράδειγμα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στο καφέ μας, ένας σκύλος είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ίδια ποσότητα ζάχαρης σε 1 εκατομμύριο λίτρα νερού (ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία πισίνα ολυμπιακού μεγέθους).

Τα σκυλιά έχουν μέχρι 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στις μύτες τους, έναντι 6 εκατομμυρίων που έχουν οι άνθρωποι και το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία αυτών είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Έχουν επίσης ένα μέρος στη μύτη τους που ονομάζεται Jacobson Organ και σκοπός του είναι να φιλτράρει τη μυρωδιά από τα κακά τους που σημαίνει ότι αυτά είναι τα μόνα που δεν μπορούν να μυρίσουν.

Ουσιαστικά με την άβολη διαδικασία της αλληλομυρωδιάς, τα σκυλιά μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία, το φύλο, το αν είναι υγιή αλλά και τη διάθεσή τους εκείνη τη στιγμή. Επίσης λόγω της μυρωδιάς τους καταλαβαίνουν αν έχουν συναντηθεί ξανά ή όχι.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: