Ουκρανία: Παράτησαν τα ζώα σε δημοτικό καταφύγιο- Είναι ήδη 15 μέρες χωρίς φαγητό και νερό

March 22, 2022

Ουκρανία: Παράτησαν τα ζώα σε δημοτικό καταφύγιο- Είναι ήδη 15 μέρες χωρίς φαγητό και νερό


Διαφ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν το μεγάλο «σφυροκόπημα» σε πολλά σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.
Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.
Και όσο για τους κατοίκους, οι αριθμοί τα λένε όλα. Οι πρόσφυγες του πολέμου, που εισέρχεται πλέον στην 20ή ημέρα, έχουν ξεπεράσει τα 2,8 εκατομμύρια.
Ο δήμαρχος του Χαρκόβου ανέφερε πως η πόλη του σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο.
Μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία και την κόλαση, τα καταφύγια των ζώων ζουν και αυτά δύσκολες ώρες. Όμως οι εθελοντές έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη αλυσίδα βοήθειας και συχνά με κίνδυνο της ζωής τους πηγαίνουν να φροντίσουν τα ζώα. Ο κόσμος και οι οργανώσεις εκτός Ουκρανίας τους βοηθούν όσο μπορούν και με όποιον τρόπο μπορούν. Ένα καταφύγιο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν 4-5 σκυλιά. Πολλά καταφύγια έχουν μεγάλες ζημιές. Κάποιο έπιασε φωτιά και οι άνθρωποι εκεί δεν είχαν άλλη λύση από το να ανοίξουν τα κλουβιά και να αφήσουν τα ζώα να φύγουν.
Όμως οι εθελοντές τα έχουν μέχρι τώρα καταφέρει. Με λίγες τροφές, γιατί είναι δύσκολος ο ανεφοδιασμός, με ελλείψεις φαρμάκων. Αλλά τα έχουν καταφέρει.
Δυστυχώς υπάρχει ένα καταφύγιο που συμβαίνει το αδιανόητο. Πρόκειται για το δημοτικό καταφύγιο στην πόλη Μποροντιάνκα, Borodyanka (Бородянка), 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Κιέβου. Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν ότι οι υπεύθυνοι του καταφυγίου το εγκατέλειψαν στις 27 Φεβρουαρίου και άφησαν να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα πάνω από 450 σκυλάκια.
Αρχικά δεν ήξεραν τι έχει συμβεί καθώς οι υπεύθυνοι τους διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μετά από πολλές μέρες έμαθαν την αλήθεια. Τα ζώα είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, καταδικασμένα φυσικά να πεθάνουν αργά και βασανιστικά.
Έχει αρχίσει μια μεγάλη κινητοποίηση για να μάθει ο κόσμος εντός και εκτός της χώρας τι έχει συμβεί. Οι ιθύνοντες αρχικά δεν σήκωναν τα τηλέφωνα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν αδύνατη. Τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν και είπαν ότι έχουν σκοπό να φτάσουν στο καταφύγιο. Οι εθελοντές δεν τους πιστεύουν. Τους λένε ψεύτες και ότι τα λένε αυτά για να τους καθησυχάσουν.
Η περιοχή όμως πλέον είναι απροσπέλαστη. Γεμάτη Ρώσους στρατιώτες. Ακόμα και έξω από το καταφύγιο, ακούγεται, ότι υπάρχουν Ρώσοι. Δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς.
Τα ζώα βρίσκονται κλεισμένα μέσα στα κλουβιά και αργοπεθαίνουν. Μετά από τόσες μέρες δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν πεθάνει πολλά. Και όσα δεν έχουν πεθάνει σίγουρα τις επόμενες μέρες δεν θα ζουν. Υπάρχουν μωρά, γέρικα, άρρωστα. 
Η πόλη που είναι ένα από τα βασικά σημεία στη διαδρομή μεταξύ Λευκορωσίας και Κιέβου έχει βομβαρδιστεί ανελέητα. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι εικόνες απόλυτης καταστροφής. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το καταφύγιο μετατρέπεται δυστυχώς σε νεκροταφείο.
Η στάση των υπεύθυνων είναι εγκληματική. Θα μπορούσαν από τις πρώτες μέρες να είχαν κάνει κάποια πράγματα. Και να κάνουν έκκληση για βοήθεια. Να γίνει κάτι οργανωμένο. Θα μπορούσαν στη χειρότερη περίπτωση να ανοίξουν τα κλουβιά. Αντ’ αυτού κλείδωσαν το καταφύγιο και έφυγαν χωρίς να κάνουν καμία ενημέρωση.
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν οι εθελοντές να πάνε εκεί. Και δεν ξέρουμε τι θα βρουν. Και αυτό μοιάζει με εφιάλτη.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com  

(Οι φωτογραφίες είναι πριν από την εγκατάλειψη.) 

ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής
ΒΙΝΤΕΟ: Μποροντιάνκα: Πριν και τώρα

Πηγή

Διαβάστε επίσης: