Κατέστρεψε τον Βόλο & συνεχίζει: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία, πότε “χτυπάει” την Αττική, οι κόκκινες περιοχές

September 6, 2023

Κατέστρεψε τον Βόλο & συνεχίζει: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία, πότε “χτυπάει” την Αττική, οι κόκκινες περιοχές


Διαφ.

Η κακοκαιρία Daniel, η οποία την Τρίτη κατέστρεψε τον Βόλο, συνεχίζει την επέλασή της σε αρκετές περιοχές της χώρας, με το επίκεντρό της σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, να βρίσκεται πάνω από την Καρδίτσα, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία, την Αργολίδα και την Εύβοια.

Εκτός από το Βόλο, λίγο μετά τις 9 το πρωί, εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Σοφιάδα και Πετρίλια, ώστε να απομακρυνθούν προς Νέο Μοναστήρι, εξαιτίας πλημμυρών.

Τα μηχανήματα του δήμου Δομοκού επιχειρούν συνεχώς, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και η πυροσβεστική που κάνει αντλήσεις.

Προβλήματα με την κακοκαιρία Daniel

Πτώσεις βράχων και φερτών υλών σημειώνονται στον δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου από την Πτελέα ως το Νεοχωράκι, στην περιοχή που κάηκε μέσα στον Αύγουστο, ενώ τα ξημερώματα, από υπερχείλιση, πλημμύρισε και το εργοστάσιο της ΠΑΚΟ στην Ανατολική Φθιώτιδα.

«Ήταν λίγο πριν τις 6:00΄ το πρωί όταν έσπασε το ποτάμι και πλημμύρισαν τα πάντα. Τα ορμητικά νερά πέρασαν το δρόμο και μπήκαν μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου παρασύροντας αυτοκίνητα των εργαζομένων της νυχτερινής βάρδιας. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν οι εργαζόμενοι…», υπογράμμισε κάτοικος της περιοχής στο LamiaReport.

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία Daniel

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιου, τα ποτάμια στον νομό βρίσκονται στα όρια τους, ενώ στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας στο ύψος της Συκεώνας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς υπάρχουν πολλά νερά στο οδόστρωμα. Υπενθυμίζεται ότι η Καρδίτσα έχει δεχθεί συνολικά 300 χιλιοστά νερό, εκ των οποίων τα 70 είναι από τα μεσάνυχτα και μετά.

Στις 5:10 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στον νομό Καρδίτσας, ενώ τρία λεπτά αργότερα εστάλη αντίστοιχο μήνυμα για την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Όπως επεσήμανε στο KarditsaLive.Net o δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης, την ώρα που μεταφέρονταν άτομα από τον οικισμό του Αμπελώνα για να μην κινδυνεύσουν από πλημμυρικά φαινόμενα, «τα πάντα έχουν πλημμυρίσει», περιγράφοντας ότι όλα τα χωράφια είναι γεμάτα νερό που κατευθύνεται προς τους οικισμούς, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρρεια και αυτό επιτείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Χωρίς πρόσβαση έχει μείνει η Δυτική Αργιθέα και τα χωριά Βατσουνιά και Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου, μετά το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel στη γέφυρα του Αργύρη.

Στα Φάρσαλα έσπασε ο Ενιπέας ποταμός και δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των παραποτάμιων χωριών από τη Βαμβακού έως και το Σταύρο. Στην Υπέρεια οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, μάλιστα, στον Ιερό Ναό του χωριού που βρίσκεται σε υψηλό σημείο, ενώ ζημιές έχουν πολλά σπίτια σε πολλά χωριά του Δήμου Φαρσάλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 882 & 887 (Αθήνα- Καλαμπάκα- Αθήνα) καταργούνται, ενώ υπάρχει και διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λιανοκλαδίου – Λάρισας

Προβλήματα στην Εύβοια από την κακοκαιρία Daniel

Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει στην Βόρεια Εύβοια, αλλά νωρίτερα και στη Νότια Εύβοια, έχει “φουσκώσει” ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού εδώ και ώρες, ενώ οι χείμαρροι κατέβασαν φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν σπίτια.

Ο δρόμος για τον οικισμό Ρετσινόλακο είναι κλειστός, έχει αέρα πολύ πέφτουν πεύκα στο οδόστρωμα.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από την παραλία Αλμυροποτάμου στη Νότια Εύβοια από την κακοκαιρία Daniel.

Κάτοικοι της περιοχής σημείωσαν στο evima.gr ότι «έχουν πλημμυρίσει τα πάντα, πάθαμε τεράστια καταστροφή τόσο νερό δεν έχουμε δει πότε ξανά στην περιοχή μας, έχουμε δέσει με σκοινιά τα αυτοκίνητά μας για να μην τα πάρει το νερό».

Ο μεγάλος όγκος νερού κατάφερε να καλύψει μέχρι και την παραλία του Αλμυροποτάμο Είκοσι μηχανήματα του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, της Περιφέρειας και πυροσβεστικά οχήματα ενεργούν στα σημεία, ενώ ενισχύσεις από τη Λαμία φτάνουν στη Βόρεια Εύβοια. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους, στην περιοχή Γούβες.

Συνεχίζει την επέλαση η κακοκαιρία Daniel

Την ίδια ώρα λόγω της έντονης βροχόπτωσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον νομό Κορινθίας, με αποτέλεσμα να κλείσει για κάποια ώρα ο δρόμος προς Επίδαυρος με τον δήμο Τροιζηνίας να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η μετακίνηση προς Κόρινθο γίνεται με μεγάλη προσοχή από την επαρχιακή οδό Γαλατά – Ναυπλίου μέσω Αγίας Ελένης και Τραχειας.

Παράλληλα στις 8:11 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε Μέθανα και Τροιζήνα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

«Η μετακίνηση σε όλο το Δημοτικό οδικό δίκτυο καθίσταται επικίνδυνη λόγω πολλών μικρών κατολισθήσεων και μεταφοράς φερτών υλικών. Παρακαλούμε κάνετε μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Σχεδόν 1.200 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας Daniel

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την πυροσβεστική, σε 24 ώρες – από τις 7 το πρωί της Τρίτης έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης – δέχθηκε 1196 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα

στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα

στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων

στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και

στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων

στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

Τι προβλέπει για σήμερα το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Daniel

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία Daniel θα συνεχιστεί έως αύριο, Πέμπτη, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Για σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Πιο αναλυτικά:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Ειδικότερα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου θα εξασθενήσουν, ενώ θα συνεχιστούν σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία), Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησο (Δυτική Κορινθία, Ανατολική Αχαΐα, Αργολίδα, Ανατολική Λακωνία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 23 βαθμούς), 20 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 16 έως τους 23 βαθμούς στην Ήπειρο), 21 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 32 βαθμούς στην Κρήτη, 23 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής). Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική και νότια Κρήτη θα είναι κατά περιόδους έντονα.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, Πέμπτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας Daniel σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση. Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας Daniel. Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: