12χρονη άτμιζε συστηματικά από τα 9 της, τώρα ζει με έναν κατεστραμμένο πνεύμονα

October 12, 2023

12χρονη άτμιζε συστηματικά από τα 9 της, τώρα ζει με έναν κατεστραμμένο πνεύμονα


Διαφ.

Πώς η Σάρα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο

 

Ένα 12χρονο κopίτσι που κατέστρεψε τον έναν πνεύμονά του από το άτμισμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε τεχνητό κώμα για 4 ημέρες, προειδοποιεί τους συνομήλικούς της να μην ατμίσουν ποτέ.

Η Σάρα Γκρίφιν είχε άσθμα και ήταν φανατική ατμίστρια μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα πριν από ένα μήνα. Η μητέρα της μιλώντας στο BBC παραδέχτηκε ότι φοβήθηκε για τη ζωή της κόρης της, επισημαίνοντας ότι προσπαθούσε να την πείσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άτμισμα.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο, ώστε να περιορίσει το άτμισμα των ανηλίκων στη χώρα. Ήδη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να κάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και τα τσιγάρα ατμίσματος «λιγότερο πολύχρωμα και ελκυστικά για τα παιδιά». Την άμεση λήψη μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Πώς η Σάρα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο από το άτμισμα

Η Σάρα συνήθιζε να κρύβει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης από τη μαμά της, ανοίγοντας μάλιστα τρύπες στο χαλί για να μην τα βλέπει κανείς.Η Σάρα είχε αρχίσει να ατμίζει από τα 9 της χρόνια. Η μητέρα της προσπάθησε να τη σταματήσει, ψάχνοντας τα πράγματά της όταν επέστρεφε στο σπίτι, ενώ τις έπαιρνε και το κινητό για μέρες. Τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα.

Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε το πρωί και το τελευταίο πράγμα που έκανε τη νύχτα. Κοιμόταν με τη συσκευή ατμίσματος στο μαξιλάρι της. Έτσι, το άσθμα της, σε συνδυασμό με ένα κρυολόγημα που υπέστη στις αρχές Σεπτεμβρίου, την οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Μια ακτινογραφία των πνευμόνων της έδειξε ότι μόνο ο ένας λειτουργούσε σωστά, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Μετά από τέσσερις ημέρες, η Σάρα συνήλθε σταδιακά και τώρα αναρρώνει – αλλά έχει μείνει με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονές της. «Κάνει ασκήσεις για τους πνεύμονες και πράγματα που θα περίμενε κανείς να κάνει ένας 80χρονος, όχι κάποιος που είναι 12 ετών», λέει η μητέρα της.

Η Σάρα ελπίζει ότι η εμπειρία της θα βοηθήσει παιδιά στην ηλικία της να αφυπνιστούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άτμισμα.«Μην αρχίσετε να το κάνετε, γιατί αν αρχίσετε να το κάνετε, δεν σταματάτε να το κάνετε», εξηγεί. «Σταματάς μόνο όταν ουσιαστικά πρέπει, όταν πρόκειται για μια κατάσταση ζωής ή θανάτου».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 11-17 ετών έχει δοκιμάσει το άτμισμα. Πρόκειται για αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2020.

Το άτμισμα μεταξύ των μικρότερων παιδιών αυξάνεται επίσης, με σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών να έχει δοκιμάσει, σύμφωνα με έρευνα του 2021.Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο βιώνουν παρόμοιες τάσεις στο άτμισμα των νέων.

Με πληροφορίες από BBC


Πηγή