Πέθαvε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιος ήταν το ιστορικό στέλεχος γνωστός και ως «Ιταλός»

March 28, 2024

Πέθαvε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιος ήταν το ιστορικό στέλεχος γνωστός και ως «Ιταλός»


Διαφ.

«Έφυγε» σε ηλικία 73 ετών από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ο γνωστός ως «Ιταλός», είχε συμβάλλει στη συγγραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε την 3η Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1977.

Το 1994, η Βουλή υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Λόγω διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τη «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». Μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, συγκεντρώνοντας 0,47% και 32.068 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2004, λαμβάνοντας ποσοστό 0,73%, με 44.541 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του στο 2ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, το 1988, είχε προτείνει τη δημιουργία μίας πόλης στα θρακικά παράλια με την ονομασία Ρωμανία και η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.

Τα συλλυπητήρια Ανδρουλάκη

«Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των συντακτών της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κινήματος, δεν είναι πια κοντά μας. Βαθιά δημοκράτης, πατριώτης και ιδεολόγος χάραξε μια πολιτική διαδρομή, που χαρακτήριζε το ήθος και η συνέπεια. Πρωτοστάτησε και πέτυχε το 1994 να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αποχαιρετώ έναν ρομαντικό αγωνιστή με συγκίνηση και σεβασμό» αναφέρει σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Πέθανε ξαφνικά ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος – Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο πρώην βουλευτής και υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Λεωνίδα Γρηγοράκο τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του το μεσημέρι και πιθανότατα ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που γεννήθηκε το 1953 στη Σπαρτιά Λακωνίας, ήταν γιατρός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Εκλεγόταν βουλευτής Λακωνίας διαρκώς από το 2000 ως το 2019.
Διετέλεσε Ε’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Έχασα έναν αδελφό. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν είναι πια μαζί μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν υπάρχουν λόγια. Λεωνίδα, αδελφέ μου», ανήρτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον θάνατό του άλλοτε υπουργού του ΠΑΣΟΚ

«Πρόλαβε να δει τη Νάγια διάδοχό του στα βουλευτικά έδρανα. Αφήνει έντονη σφραγίδα και μεγάλο κενό» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος

«Όταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατάφερε να βγει νικητής από τη μεγάλη περιπέτεια της νοσηλείας του στην πρώτη, άγρια, φάση της Covid -19, μας έκανε να πιστέψουμε ότι διευθέτησε τη σχέση του με τον θάνατο. Ήταν άλλωστε ο κατεξοχήν ειδικός ως εντατικολόγος ο ίδιος και κυρίως ως ο πρόθυμος και αποτελεσματικός συμπαραστάτης κάθε ανθρώπου με πρόβλημα υγείας χωρίς καμία διάκριση» αναφέρει για την απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν ήταν όμως αυτή η αλήθεια. Η κοινή ανθρώπινη μοίρα υπερισχύει. Ο Λέων / Λεωνίδας, ο αυθεντικός, μαχητικός, ενθουσιώδης και συχνά εκρηκτικός φίλος μας, ο συγκυρηναίος της περιόδου των μνημονίων, ο Λεωνίδας της Λακωνίας, του ΕΣΥ, της δημοκρατικής παράταξης έπεσε ξαφνικά και πρόωρα. Ικανοποιημένος γιατί πρόλαβε να δει τη Νάγια διάδοχό του στα βουλευτικά έδρανα. Αφήνει έντονη σφραγίδα και μεγάλο κενό. Τον αποχαιρετούμε με όλη μας την αγάπη και με τη σκέψη μας στη Σοφία, τη Νάγια και τη Μαρκέλλα».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: