Η αφρικανική σκόνη μας “πvίγει”: Τι μεταφέρει, ποιές πόλεις θα “σκεπάσει” και η προειδοποίηση των γιατρών για τους Αθηναίους

March 28, 2024

Η αφρικανική σκόνη μας “πvίγει”: Τι μεταφέρει, ποιές πόλεις θα “σκεπάσει” και η προειδοποίηση των γιατρών για τους Αθηναίους


Διαφ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας για την αφρικανική σκόνη που έχει «σκεπάσει» μεγάλα τμήματα της χώρας λόγω των καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν πως τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Ποιες ομάδες ανθρώπων πρέπει να ζητήσουν βοήθεια

Σε περίπτωση που υπάρξει εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Επίσης, δίδεται ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Απειλή για την υγεία μας το νέφος τσίκνας που σκέπασε όλη την Αθήνα

Οι καπνοί από τις ψησταριές, όπως και από τα τζάκια αποτελούν πηγή αιθάλης, του λεγόμενου μαύρου άνθρακα. Αυτός περιέχει τα επιβλαβή μικροσωματίδια. Πιο επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια PM 2,5 που διεισδύουν βαθιά μέσα στο πνεύμονα στις πνευμονικές κυψελίδες εγκλωβίζονται εκεί. Αυτά δημιουργούν συσσωρευτικές βλάβες. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια της αιθάλης όταν εισπνέονται αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλη Φιλόπουλο να υπενθυμίζει ότι ο καπνός από τα τζάκια και τις ψησταριές σκοτώνει περίπου 13.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην πατρίδα μας και πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα λεκανοπέδια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: