Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών: Πότε ξεκινούν τα 40αρια και ποιες θα είναι οι πιο ζεστές μέρες

July 8, 2023

Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών: Πότε ξεκινούν τα 40αρια και ποιες θα είναι οι πιο ζεστές μέρες


Διαφ.

Αν και η θερμοκρασία θα μειωθεί ελαφρώς από σήμερα έως τη Δευτέρα, αυτό δεν θα πρέπει να μας καθησυχάσει . Από την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, αναμένεται να επικρατήσει ένας καύσωνας λόγω της άφιξης θερμών αερίων μαζών από την Αφρική. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για μερικές ημέρες.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνει σε μια ανάρτησή του ότι από σήμερα, Σάββατο, έως τη Δευτέρα, οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά μέρη θα φτάσουν τους 34-36°C. Η Τρίτη θα είναι μια μεταβατική ημέρα, με την υδράργυρο στις πεδινές περιοχές να αγγίζει τις 36-37°C και τοπικά ακόμη υψηλότερες τιμές, φτάνοντας ακόμη και τους 38°C.

Γιάννης Καλλιάνος: Οι δηλώσεις του για τον καιρό

Και όπως επισήμανε ο κ. Καλλιάνος: «Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παραπάνω. Αυτός ο επικείμενος καύσωνας που πιθανότατα, όπως προανέφερα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια.

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C.

Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν. Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν. Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των τοπικών βοριάδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές όπως Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Κάρπαθο, Σάμο και Ικαρία. Έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αρχές των περιοχών αυτών, προτρέποντάς τους να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν πυρκαγιές και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Υπάρχει αστάθεια του παγκόσμιου κλίματος

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus επιβεβαίωσε την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο El Niño που συντρέχουν, προκαλώντας ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς και στη Γη. Αυτή η κατάσταση αποτελεί σαφές σημάδι της αστάθειας του παγκόσμιου κλίματος, με καταστροφικές επιπτώσεις όπως δασικές πυρκαγιές, ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της αστάθειας του κλίματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Υψηλές θερμοκρασίες που κατεγράφησαν χθες

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθες σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι οι ακόλουθες μετρήσεις: στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε τους 38,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Άργος και στην Καλλιθέα Αττικής η θερμοκρασία άγγιξε τους 38,2 βαθμούς. Ανάλογες υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, από τους 471 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς, περίπου 122 (ποσοστό 26%) κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου, ενώ 33 σταθμοί έφτασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία μεταξύ των 471 σταθμών ήταν περίπου 32,5 βαθμοί Κελσίου, αποτυπώνοντας την έντονη ζέστη που επικράτησε σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Οι προβλέψεις του meteo.gr

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr για σήμερα, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος, με κάποια σποραδικά φαινόμενα στα βορειοανατολικά. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια, με τοπικές νεφώσεις μόνο το μεσημέρι και απόγευμα στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αναμένεται να κυμανθούν ως εξής: στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 34, στη Θεσσαλία από 23 έως 35, στην Ήπειρο από 16 έως 34, στη Στερεά Ελλάδα από 20 έως 36, στην Πελοπόννησο από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 35, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 33 και στην Κρήτη από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα φτάνουν το πρωί τα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα το μεσημέρι θα φτάνουν κατά τόπους τα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα αναμένεται να εξασθενήσουν. Όσον αφορά τη θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών, αναμένεται να κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2 έως 4 μποφόρ, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα προσωρινά θα φτάνουν τα 3 έως 5 μποφόρ. Όσον αφορά τη θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: