“Θεέ μου!”: Πήγε με κοιλόπονο στα Επείγοντα αλλά αυτό που βρήκαν οι γιατροί στη μαγνητική τους “έκοψε” τα πόδια

August 29, 2023

“Θεέ μου!”: Πήγε με κοιλόπονο στα Επείγοντα αλλά αυτό που βρήκαν οι γιατροί στη μαγνητική τους “έκοψε” τα πόδια


Διαφ.

Μία 64χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Καμπέρα, καθώς βρέθηκε στον εγκέφαλό της παρασιτικό σκουλήκι 8 εκατοστών.

«Θεέ μου, δεν θα πίστευες αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας – και είναι ζωντανό», φέρεται να είπε σε συνάδελφό της η Δρ Hari Priya Bandi, η οποία μόλις είχε αφαιρέσει το παρασιτικό σκουλήκι από την ασθενή, από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία.

Η γυναίκα εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό νοσοκομείο, στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης απώλεια μνήμης και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα και μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά ο νευροχειρουργός σίγουρα δεν μπήκε εκεί μέσα πιστεύοντας ότι θα βρει ένα σκουλήκι που σπαρταράει», υπογράμμισε, όπως αναφέρει στον Guardian, ο Δρ. Sanjaya Senanayake του νοσοκομείου της Καμπέρα και προσθέτει «οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που βλέπουν πρώτη φορά στην καριέρα τους. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό».

Το εύρημα ώθησε μια επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου να συγκεντρωθεί γρήγορα, ώστε να αποκαλύψει το είδος του παρασίτου και – το σημαντικότερο – να αποφασίσει για οποιαδήποτε θεραπεία θα έπρεπε να χορηγηθεί στη γυναίκα.

Όσο όμως και εάν έψαξαν δεν κατάφεραν να βρουν σχετική αναφορά σε κάποιο από τα επιστημονικά εγχειρίδια, έτσι ζήτησαν βοήθεια από εμπειρογνώμονες εκτός νοσοκομείου.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», σημείωσε ο Senanayake και συμπλήρωσε «απλώς το κοίταξε και είπε: ‘Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi’».

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες και η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα είναι η πρώτη περίπτωση παγκοσμίως που το παράσιτο βρέθηκε σε άνθρωπο.

Πως κόλλησε το σκουλήκι η 64χρονη

Αξίζει να σημειωθεί πως η 64χρονη διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη, στην οποία υπάρχουν πύθωνες και παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με κάποιο φίδι, συχνά μάζευε χόρτα από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, ανέφερε ο Sanjaya Senanayake.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της, υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να μετέφερε το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι και η γυναίκα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το αυτοφυές χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

64χρονη με σκουλήκι 8 εκατοστών


Πηγή