«Καμπανάκι» από Γιάννη Καλλιάνο: «Έρχεται πριν την κάλπη και δεν το έδειξαν τα προγνωστικά»

October 14, 2023

«Καμπανάκι» από Γιάννη Καλλιάνο: «Έρχεται πριν την κάλπη και δεν το έδειξαν τα προγνωστικά»


Διαφ.

Ένας έμπειρος μετεωρολόγος, ο Γιάννης Καλλιάνος, προβλέπει μια ξαφνική αλλαγή στον καιρό στην Ελλάδα. Παρόλο που αρχικά προβλέπεται γενική καλοκαιρία σε όλη τη χώρα, υπάρχει η πρόβλεψη για πυκνές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά ηπειρωτικά. Όσον αφορά την ημέρα των εκλογών, δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ελλάδα, και η πιθανή αλλαγή στον καιρό αναμένεται να προκύψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Τα γνωστά μας ημερομήνια:

Το φετινό καλοκαίρι ήταν μία από τις πιο θερμές περιόδους που έχουμε βιώσει. Όσον αφορά το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα, τα Μερομήνια αποτελούν ένα εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Οι Μερομήνια είναι μια παραδοσιακή μέθοδος, Ϸπου οι παρατηρητές παρακολουθούν τον καιρό των 12 ημερών του Αυγούστου και τα αντιστοιχούν με τους καιρούς των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η κατάσταση του καιρού την πρώτη ημέρα αντιπροσωπεύει τον καιρό του επόμενου Αυγούστου, η δεύτερη ημέρα αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο, και ούτω καθεξής.

Ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα μερομήνια, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, η οποία έχει τίτλο: Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο καύσωνας που βιώσαμε τον Αύγουστο συνεχίζεται και στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν συννεφιές και σημάδια ανομβρίας. Ο καιρός συνεχίζει να εξελίσσεται προς φθινοπωρινές συνθήκες, με συχνά καιρικά κλιμακώματα στη θερμοκρασία και την ατμόσφαιρα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Ο μήνας ξεκινά με φθινοπωρινές θερμοκρασίες και αυξομειώσεις που βρίσκονται εντός των φυσιολογικών τιμών.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, προβλέπεται απότομη αλλαγή στον καιρό και τη θερμοκρασία.

Προς το τέλος του Οκτωβρίου, αναμένεται και πάλι αλλαγή στον καιρό με συνεχείς εναλλαγές, έντονα σύννεφα από τα δυτικά βορειοδυτικά, με πιθανή έντονη βροχή από τη δυτική βόρεια διεύθυνση.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Νοέμβριος ξεκινά με πολλές αλλαγές και βροχές στις περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης, του Δωδεκανήσου και του Νότιου Αιγαίου.

Γενικά, ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τα μερομήνια, αναμένεται να έχει σχετικά ήπιες θερμοκρασίες, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα.

Ωστόσο, προς το τέλος του μήνα αναμένεται αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, με την έναρξη της πτώσης των θερμοκρασιών καθώς πλησιάζουμε περισσότερο στον χειμώνα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Δεκέμβριος φαίνεται να ξεκινά με μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, προετοιμαζόμενος για έναν δύσκολο μήνα.

Από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά, αναμένεται η έναρξη ενός αυστηρού χειμώνα, με διάφορα φαινόμενα όπως χιόνια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές, κυρίως από τα δυτικά και βορειοδυτικά.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αναμένεται να είναι δύσκολες μέρες από άποψη καιρού, με προβλήματα καθημερινά, ενώ η θέρμανση θα απαιτηθεί σε μεγάλη έκταση.

Γενικά, ο Δεκέμβριος φαίνεται ότι θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με ορισμένα μέρη να αντιμετωπίζουν ακόμα και πολικό ψύχος και πολλές περιοχές να καλύπτονται από χιόνι, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ο Ιανουάριος φαίνεται ότι θα ξεκινήσει με πολικό ψύχος που θα συνεχιστεί και μετά την αλλαγή του έτους, μέχρι και μετά τα Φώτα.

Καθημερινά θα υπάρχουν δυσκολίες στον καιρό, με αστάθειες που αναμένονται να διαρκέσουν σχεδόν μέχρι τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.

Μετά από αυτήν την περίοδο, αναμένεται μια σύντομη περίοδος ανομβρίας, αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πιθανότητα πλημμύρων στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος που αναμένεται να είναι έντονο το τρίτο δεκαήμερο. Θα υπάρχουν βροχές, άνεμος, πολύ κρύο και αρκετές χιονοπτώσεις προς το τέλος του μήνα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ο Φεβρουάριος φαίνεται να μπαίνει με ασταθές καιρό, με αναμενόμενες βροχές, χιόνια, και καταιγίδες κατά τη διάρκειά του. Συνολικά, η Μεσόγειος φαίνεται ότι θα δέχεται πολλές βροχές και πλημμύρες κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, κυρίως κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, και Φεβρουάριο.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Καθώς ανοίγει το βιβλίο του Μαρτίου, παρατηρούμε μια ευπρόσδεκτη μεταβολή στις καιρικές συνθήκες. Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, ο καιρός γίνεται πιο ήπιος και προβλέπονται λιγότερα έκτακτα φαινόμενα.

Ωστόσο, στις περιοχές της Εύβοιας και της Αθήνας, οι βροχές συνεχίζουν να είναι παρούσες, ενώ ο άνεμος διατηρεί την ενεργία του.

Κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου, ο καιρός παραμένει ήπιος, με ομαλή μετάβαση προς την ανοιξιάτικη περίοδο. Από τις 23 έως τις 31 Μαρτίου, αναμένονται μόνο ελάχιστες βροχές, ενισχύοντας την εντύπωση μιας ασταθούς αλλά πιο ήπιας εποχής.

Από 27 έως 31 Μαρτίου θα έχουμε κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Ο Απρίλιος εισέρχεται με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όμως αυτή η ανακούφιση από τον καιρό είναι κοντά. Από τις 4 έως τις 10 Απριλίου, ο καιρός παραμένει ήπιος, αλλά συνοδεύεται από βροχές και δροσερούς ανέμους στην Αθήνα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: