«Εγώ δεν συγκυβερνώ με χοντρά πορτοφόλια»: Πυρ και μανία ο Μητσοτάκης κατά Μαρινάκη, χωρίς να τον κατονομάζει

March 29, 2024

«Εγώ δεν συγκυβερνώ με χοντρά πορτοφόλια»: Πυρ και μανία ο Μητσοτάκης κατά Μαρινάκη, χωρίς να τον κατονομάζει


Διαφ.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η είδηση της παραίτησης των δύο πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου.

Η εικόνα που αντίκριζε κανείς στα έδρανα ήταν υπουργοί σκεπτικοί και προβληματισμένοι εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού για την πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση επί τρεις ημέρες δεχόταν τα αλλεπάλληλα πυρά της αντιπολίτευσης και ξαφνικά ένα ακόμη θέμα, αυτό της επίσκεψης των δύο υπουργών στο σπίτι του εκδότη-επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη– την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου μιλούσε για σύμπραξη οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών παραγόντων με στόχο την αποσταθεροποίηση, τάραξε τα νερά, καθώς αποδομούσε τη κυβερνητική θέση.

Άλλωστε την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα τρία κομμάτια του παζλ, που “δένουν” το πολιτικό αφήγημα, ότι δηλαδή υπήρξε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ- όπως είπε και ο Νίκος Παππάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στη συνέχεια ήρθε το δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής και λίγες ώρες μετά η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει πίσω από αυτά ευθεία σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικές δυνάμεις που μόνο στόχο έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου είχαν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στενή σχέση μεταξύ τους και έκαναν μαζί την επίσκεψη, την περασμένη Κυριακή, μία κοινωνικού χαρακτήρα επίσκεψη, η οποία ωστόσο έδωσε “λάθος” μήνυμα.

Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε βρισκόταν στον Καναδά, γι’ αυτό και όταν ενημερώθηκε εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του.

Έτσι, χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο υπουργούς, όπου και συμφωνήθηκε να παραιτηθούν, γιατί το μήνυμα που εξέπεμψαν με την επίμαχη αυτή επίσκεψη ήταν εσφαλμένο και αντιφατικό με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επ’αφορμής της “μονταζιέρας”, ότι δηλαδή οι πρώτοι διάλογοι των μηχανοδηγών και του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας που διέρρευσαν, ήταν προϊόν κοπτοραπτικής, ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Τα μηνύματα

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις παραιτήσεις των δύο στενών του συνεργατών, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο. Προτίμησε να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με παράκεντρα.

“Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο.

Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό ενίοτε οδηγεί σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Εχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά. Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμη και να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση”.

Κίνηση έκπληξη από Μητσοτάκη;

Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην πέρασε, ωστόσο το κλίμα στην κυβέρνηση παρέμεινε βαρύ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με τους υπουργούς να σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Οι δύο παραιτήσεις φέρνουν ντόμινο εξελίξεων, καθώς αφενός πρέπει να αντικατασταθούν από νέα πρόσωπα και αφετέρου πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρύτερες κινήσεις του πρωθυπουργού που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον ανασχηματισμό.

Και μπορεί σήμερα να συνεδριάζει στις 11.00 το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που στο παρασκήνιο ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στη λογική της επανεκκίνησης μετά και το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και δεδομένου ότι βρισκόμαστε 74 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: