Τραγωδία στον αέρα, ούρλιαζαν οι επιβάτες: 33χρονος έπεσε νεκρός μπαμ και κάτω, ταξίδευε με την έγκυο σύζυγό του

April 19, 2024

Τραγωδία στον αέρα, ούρλιαζαν οι επιβάτες: 33χρονος έπεσε νεκρός μπαμ και κάτω, ταξίδευε με την έγκυο σύζυγό του


Διαφ.

Η αεροπορική περιπέτεια ενός νεαρού ζευγαριού προς την Ιταλία κατέληξε σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Τορίνο προς τη Λαμετσία Τέρμε της Καλαβρίας, ένας 33χρονος άνδρας υπέστη ένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό, που οδήγησε στην κατάρρευσή του από αιφνίδια καρδιακή προσβολή.

Δύο επιβάτες με ιατρική εκπαίδευση έπειτα παρενέβησαν επιχειρώντας να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες, ενώ ο πιλότος αποφάσισε να αναστρέψει την πορεία και να επιστρέψει άμεσα στο Τορίνο. Παρά τις προσπάθειες, ο άνδρας εξέπνευσε λίγο μετά την προσγείωση.

Την επόμενη μέρα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο περιστατικό, διερευνώντας ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην ιατρική διαχείριση κατά τη διάρκεια της επιστροφής του αεροσκάφους στο Τορίνο.

Υπέστη καρδιακή προσβολή λίγο μετά την απογείωση

Ο Τζουζέπε Στίλο υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευε μαζί με την πέντε μηνών έγκυο σύζυγό του, ήταν εν πτήση. Το ζευγάρι πήγαινε στην Καλαβρία για να επισκεφθούν συγγενείς τους. Από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Caselle λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου, ο 33χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa σε ρεπορτάζ της.

Ο συνολικός χρόνος της πτήσης είναι 1 ώρα και 45 λεπτά καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια πτήση που διασχίζει την Ιταλία από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Ο πιλότος ενημερώθηκε αμέσως και έλαβε το πράσινο φως να κάνει αναστροφή.

Από τη στιγμή που ο πιλότος άλλαξε πορεία και άρχισε την επιστροφή πέρασαν 36 λεπτά.

Τραγωδία εν πτήσει: 33χρονος πέθανε από καρδιακή προσβολή

Ωστόσο, ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι εξαιτίας κακής συνεννόησης και ελλιπούς ενημέρωσης των αρμοδίων στο αεροδρόμιο, οι γιατροί που τον περίμεναν στο έδαφος χρειάστηκαν, από τη στιγμή της προσγείωσης, τουλάχιστον 10 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο όπου είχε προσγειωθεί το αεροπλάνο με τον άνδρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν πτήση, οι προσπάθειες για ανάνηψη που ξεκίνησαν να του κάνουν οι δύο γιατροί που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, με τη βοήθεια του πληρώματος, απέβησαν άκαρπες. Σημειώνεται ότι στο αεροπλάνο υπήρχε απινιδωτής.

Όταν τελικά η ιατρική ομάδα μπήκε στο αεροπλάνο, έγινε η ύστατη προσπάθεια για τον 33χρονο. Με ενέσεις αδρεναλίνης και δεύτερο απινιδωτή επιχειρήθηκε να τον επαναφέρουν στη ζωή. Μετά το τρίτο σοκ στο οποίο τον υπέβαλαν μέσα στο αεροπλάνο, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας ήταν νεκρός.

Ο Τζουζέπε Στίλο είχε πρόσφατα προσληφθεί στο εργοστάσιο της Ferrero στην πόλη Άλμπα. Με τη σύζυγό του είχαν παντρευτεί τον περασμένο Ιούνιο και περίμεναν τον πρώτο τους παιδί.

Όλη αυτή την ώρα που πάλευαν να κρατήσουν τον 33χρονο στη ζωή, η πέντε μηνών έγκυος σύζυγός του, Φεντερίκα Μαρέλα, βρισκόταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου και δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε. Η γυναίκα καθόταν εξαρχής σε διαφορετικό σημείο καθώς δεν είχαν βρει θέσεις μαζί. Ενημερώθηκε για τον θάνατο του συζύγου της όταν πια είχαν επιστρέψει στο Τορίνο. Ασθενοφόρο την μετέφερε σε στο νοσοκομείο Ciriè σε κατάσταση σοκ.

Ο Τζουζέπε λάτρευε τα ταξίδια και με τη σύζυγό του έκαναν συχνά εκδρομές.

Ούτε μούδιασμα στο χέρι, ούτε πόνος στο στήθος: Το άγνωστο σύμπτωμα πριν την καρδιακή προσβολή είναι στο στόμα

Παρακάτω θα εξετάσουμε την συμπτωματολογία που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις. Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν την κύρια αιτία θανατηφόρων επιπτώσεων παγκοσμίως, με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο από όλους τους θανάτους ετησίως.

Αυτή η ανησυχητική στατιστική πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του να ζητάτε άμεσα βοήθεια, αν υποψιάζεστε κάποια καρδιακή προσβολή. Συχνά, αυτό αποτελεί τον καίριο παράγοντα ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, ακόμη και όταν πρόκειται για συμπτώματα που δεν είναι και τόσο διαδεδομένα

Καρδιακές παθήσεις:Τι είναι τα «σιωπηλά» εμφράγματα;

Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να θεωρούν ότι θα αντιληφθούν αμέσως την εμφάνιση μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες υποδεικνύουν ότι περίπου το 45% από αυτές χαρακτηρίζονται ως “σιωπηλές”. Μια τέτοια καρδιακή προσβολή, επίσης γνωστή ως σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου, συχνά “αναπτύσσεται χωρίς την ένταση των κλασικών προσβολών της καρδιάς” και εμφανίζεται με ατυπικά συμπτώματα ή ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

«Τα συμπτώματα σε μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι τόσο ήπια και να διαρκέσουν τόσο λίγο χρόνο, ώστε συχνά συγχέονται για απλή δυσφορία ή άλλο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα», υποστηρίζει ο δρ. Jorge Plutzky, ειδικός αγγειακών παθήσεων στο Brigham and Women’s Hospital.

Πόνος στο σαγόνι: Άγνωστο σύμπτωμα καρδιακής πάθησης

Μεταξύ αυτών των άτυπων συμπτωμάτων που συσχετίζονται με καρδιακή προσβολή, περιλαμβάνεται και ο πόνος στη γνάθο. Ορισμένοι ανθρώποι αισθάνονται πίεση ή σφίξιμο στο σαγόνι, ενώ άλλοι το αντιλαμβάνονται ως έντονο πόνο, παρόμοιο με πόνο στα δόντια. Συχνά, αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται από πιο αναγνωρίσιμα σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως δυσφορία ή πόνο στον λαιμό, την πλάτη ή το στήθος.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που βιώνουν πόνο στη γνάθο ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι πιθανότερο να το παρατηρούν στην κάτω αριστερή πλευρά της γνάθου τους. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να παρουσιάσουν πόνο στη γνάθο κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Τέλος, είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στο στέρνο.

Υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις για τον πόνο στο σαγόνι:

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τον πόνο στην γνάθο, πέρα του συμπτώματος από καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν εμφανίζεται μόνο του το σύμπτωμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε νόσους όπως:

  • στεφανιαία νόσος
  • διαταραχές των αρθρώσεων
  • αρθρίτιδα
  • τρίψιμο/τρίξιμο των δοντιών

Όλα αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη γνάθο.

Πότε θα πρέπει να καλέσετε το 166;

Μην αγνοείτε και μην υποτιμάτε τα συμπτώματά σας. Μην βγάζετε μόνοι σας “διάγνωση” για το τι μπορεί να συμβαίνει!

Θα πρέπει να καλέσετε το 166 για επείγουσα βοήθεια εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος ή δυσφορία μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από πέντε λεπτά:

  • ναυτία ή έμετο
  • εφίδρωση (συμπεριλαμβανομένου του κρύου ιδρώτα)
  • αναπνευστικά προβλήματα
  • σοβαρή αδυναμία
  • άγχος
  • ζάλη
  • πονοκέφαλο
  • γρηγορότερο από τον κανονικό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • αίσθηση πνιγμού
  • δυσπεψία ή αίσθημα πληρότητας
  • πόνο στο άνω μισό του σώματος (όπως στο σαγόνι, στον λαιμό, στην πλάτη, στο στομάχι και στα χέρια)

Όταν πρόκειται για την καρδιά σας, είναι καλύτερο να μείνετε ασφαλείς παρά να μετανιώσετε αργότερα.

Οπότε αν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την καρδιά, μην τα υποτιμήσετε και μιλήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: