Αυτό δεν μας το είπε κανείς: Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι ισχύει για όσους έκαναν τουλάχιστον 1 δόση

May 9, 2024
Κανείς δεν μας ενημέρωσε για τον λόγο απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca και τι ισχύει για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Αυτό δεν μας το είπε κανείς: Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι ισχύει για όσους έκαναν τουλάχιστον 1 δόση


Διαφ.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πλήρη αποθέωση, η ΑstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιο κατά της covid-19, με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Στις 27 Μαρτίου ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χτες.

Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες είχαν πολλαπλασιαστεί εκείνη την εποχή με αρκετές από αυτές τις μαρτυρίες να φέρνει στο φως το LIVE NEWS.

O τότε 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης μιλούσε στο Live News για τη διπλή θρόμβωση που, όπως έλεγε, του προκάλεσε το AstraZeneca.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός μάλιστα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.

Στα μέσα του Ιουνίου του 2021 και με την καχυποψία στα ύψη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60.

Οι ειδικοί εξηγούν στο Live News πως ο λόγος που αποσύρεται σήμερα το εμβόλιο δεν είναι γιατί είναι κακό αλλά γιατί δεν είναι επικαιροποιημένο όπως άλλα εμβόλια στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000.

Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια, είπε.Πάντα σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος, κατέληξε.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις μόνο τον πρώτο χρόνο της χρήσης του εμβολίου αυτού σώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζωές και συνολικά παραδόθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνώρισης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως ως κρίσιμης σημασίας για το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. Θα εργαστούμε τώρα με τους νομοθέτες και τους συνεργάτες μας για να έχουμε ένα καθαρό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συνεισφοράς του στην πανδημία της Covid-19, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ προχθές, 7 Μαΐου.Είχαν προηγηθεί βρετανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο ευθύνεται για θρομβωτικά περιστατικά και συγκεκριμένα το σύνδρομο TTS, δηλαδή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας. Η παραδοχή αυτή βέβαια δεν πρόσθεσε κάτι στην επιστημονική έρευνα που διεξήχθη τα χρόνια της πανδημίας. Η σπάνια επιπλοκή του συνδρόμου TTS αφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 2-3 περιπτώσεις στις 100.000 και έχει θνησιμότητα κατά 10%-20%.

Γιατί αποσύρθηκε;

Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε πολλά εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.Το εμβόλιο αυτό ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε. Αποσύρθηκε για καθαρά εμπορικούς λόγους, αναφέρει στο protothema.gr. Όπως εξηγεί η απόφαση πιθανότατα ελήφθη δεδομένης της χαμηλής ζήτησης – κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια – σε συνδυασμό με τη δυσφήμιση που έλαβε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο κ. Τζανάκης καθιστά σαφές πως οι πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν να φοβούνται για κάτι. Πιθανές παρενέργειες που έχουν σχέση με τα εμβόλια εμφανίζονται περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού και όχι μεγάλο διάστημα ή και χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Ανακοίνωσε τα δυσάρεστα για τον Ανδρέα Μικρούτσικο η Κατερίνα Καινούργιου: Ξανά εκτός εκπομπής – Το εμβόλιο…

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος δεν εμφανίστηκε στην εκπομπή “Super Κατερίνα”, σήμερα, Τετάρτη, με την Κατερίνα Καινούργιου να αναφέρεται στην απουσία του.

Ειδικότερα, η παρουσιάστρια ξεκίνησε το πρωινό της Τετάρτης, αλλά η θέση του παρουσιαστή στο πάνελ ήταν άδεια και όπως υπογράμμισε να πούμε ότι λείπει ο Ανδρέας μας, είναι καλά.
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Γκουντάρας διευκρίνισε τους λόγους της απουσίας του, επισημαίνοντας έκανε το εμβόλιο για τον Covid, έχει λίγο πυρετούλη. Αύριο θα είναι εδώ.
Είναι καλά, για να μην ανησυχείτε, κατέληξε η οικοδέσποινα της εκπομπής και προχώρησε στη θεματολογία.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: