Προειδοποιούν για πρόβλημα στους πνεύμονες: 4 τρόποι που τα πόδια λεν την αλήθεια, τι θα νιώσετε ανά περίσταση

August 15, 2023

Προειδοποιούν για πρόβλημα στους πνεύμονες: 4 τρόποι που τα πόδια λεν την αλήθεια, τι θα νιώσετε ανά περίσταση


Διαφ.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια συμπτώματα στα πόδια θεωρούνται καμπανάκια κινδύνου του αναπνευστικού και ποιες ανησυχητικές παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να αποκαλύψουν.

Ο πόνος, οι κράμπες και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να σηματοδοτούν πνευμονική υπέρταση

Η πνευμονική υπέρταση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες στενεύουν, προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε περίπτωση πνευμονικής υπέρτασης, η υπερφορτωμένη και διευρυμένη δεξιά κοιλία της καρδιάς σταδιακά εξασθενεί και χάνει την ικανότητά της να αντλεί αρκετό αίμα στους πνεύμονες. Τελικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια σε ορισμένους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, μια απειλητική για τη ζωή προοδευτική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αποτυγχάνει να αντλήσει αίμα όπως θα έπρεπε.

Τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης είναι:

ακανόνιστος σφυγμός

εξασθενημένος καρδιακός παλμός

δύσπνοια κατά τη διάρκεια άσκησης

ζάλη

δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και σε φάση ηρεμίας

Η πνευμονική υπέρταση μπορεί επίσης να εμφανιστεί με συμπτώματα στα πόδια, δηλαδή πόνο, κράμπες και πρήξιμο. Μερικοί ασθενείς με πνευμονική υπέρταση θα παρατηρήσουν πόνο, ή πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματα επίσης.

Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν μια από τις αρτηρίες στους πνεύμονες αποφραχτεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος στις βαθιές φλέβες των ποδιών. Ωστόσο οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης (αν και λιγότερο συχνά) να ταξιδέψουν στους πνεύμονες από τα χέρια, ή άλλα μέρη του σώματος.

Τα άτομα με πνευμονική εμβολή συχνά εμφανίζουν:

πόνο στο στήθος

δύσπνοια

επίμονο βήχα

ζαλάδα

εφίδρωση

ακανόνιστο καρδιακό παλμό

πυρετό

νωπό δέρμα, σαν να κολλάει από ιδρώτα

Όσοι πάσχουν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (άμεσο πρόδρομο της πνευμονικής εμβολής) μπορεί να εμφανίσουν επίσης οίδημα, ευαισθησία, πόνο και πρήξιμο στο ένα πόδι. Ορισμένοι εμφανίζουν επίσης αποχρωματισμό του δέρματος, ή αίσθημα ζεστασιάς στο προσβεβλημένο πόδι.

Οι αλλαγές χρώματος ή το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να υποδηλώνουν κυάνωση

Εάν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας έχουν μια μπλε, μοβ ή γκρι απόχρωση, θα μπορούσε να είναι σημάδι κυάνωσης. Είναι μια κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα πέφτουν κάτω από το 85%. Αν και υπάρχει μια σειρά υποκείμενων καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν κυάνωση, αρκετές από τις πιο κοινές αιτίες της συνδέονται με τους πνεύμονες. Αυτές είναι:

χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

πνευμονική υπέρταση

άσθμα

πνευμονία

Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί επίσης να υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα

Το πνευμονικό οίδημα είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία περίσσειας υγρού στους αερόσακους των πνευμόνων. Επειδή υγρό συσσωρεύεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται αέρας, οι ασθενείς με πνευμονικό οίδημα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αναπνεύσουν. Το οξύ πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά παρουσιάζοντας:

δύσπνοια

άγχος

συριγμό

επίμονο βήχα (μερικές φορές με ροζ, αφρώδη πτύελα)

γρήγορο καρδιακό παλμό

ζαλάδα

Ως χρόνια πάθηση, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να περιλαμβάνει αυτά τα συμπτώματα και επίσης να περιλαμβάνει:

αύξηση βάρους

κόπωση

πρήξιμο στα πόδια και μερικές φορές στα πέλματα

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε μη φυσιολογικές αλλαγές στα πόδια σας, ειδικά εάν έχετε μια γνωστή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονές σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε πόνο, πρήξιμο, αποχρωματισμό, ή επίμονες κράμπες χωρίς γνωστή αιτία.


Πηγή