“Δάκρυσαν” οι ουρανοί στην κηδεία του ήρωα επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα: “Κατέρρευσε” η γυναίκα του μπροστά στη σορό του

December 29, 2023

“Δάκρυσαν” οι ουρανοί στην κηδεία του ήρωα επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα: “Κατέρρευσε” η γυναίκα του μπροστά στη σορό του


Διαφ.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας, ο πιλότος που σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το εκπαιδευτικό του αεροσκάφος στη Μεσσηνία, κηδεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, σε κλίμα οδύνης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ειδικότερα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τελέστηκε η κηδεία του ήρωα επισμηναγού, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλης Μαντίνειας, στη Μεσσηνία, με το φέρετρο να είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου πιλότου, τα παιδιά και η σύζυγός του, η οποία είδε και κατέγραψε σε βίντεο τη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους.

Πλήθος απλού κόσμου παραβρέθηκε στην εκκλησία, προκειμένου να τιμήσει τον επισμηναγό που έπεσε την ώρα του καθήκοντος.

Τα «γιατί» της τραγωδίας παραμένουν για την ώρα αναπάντητα, με τους ειδικούς να περιμένουν να αντλήσουν στοιχεία από τα κομμάτια της ατράκτου του μοιραίου Τ-2.

Εκτός από τον Νίκο Δένδια, στην κηδεία έδωσαν το “παρών” ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών Όπλων.

Ο αδικοχαμένος πιλότος είχε προγραμματίσει με όλη την οικογένειά του να φύγουν αμέσως μετά από το αεροδρόμιο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας έκανε την τελευταία του πτήση με το μοιραίο Τ-2

Επρόκειτο για την τελευταία πτήση του επισμηναγού με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος και ήθελε τα μέλη της οικογένειάς του, να την παρακολουθήσουν.

Αν και το αεροσκάφος διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, ο ίδιος φαίνεται ότι δεν το χρησιμοποίησε, ενώ όπως υπογράμμισε ο χαροκαμένος πατέρας «μου έλεγε “είναι αξιόπιστο πατέρα, από τη στιγμή που σηκώνεται στον αέρα”. Ήταν ο ήρωάς μου, αλλά τον ήθελα όρθιο».

Ο 40χρονος επισμηναγός υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και ήταν έμπειρος με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης. Προχθές, Τετάρτη, το πρωί, κάθισε στη θέση του πιλότου για την τελευταία εκπαιδευτική βόλτα με το μοιραίο Τ-2 και λίγα λεπτά αργότερα, το αεροσκάφος συνετρίβη μισό μίλι βορειοδυτικά της Καλαμάτας, δίπλα σε φράχτη, την ώρα που προσέγγιζε το αεροδρόμιο της πόλης, ώστε να προσγειωθεί.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του Επαμεινώνδα Κωστέα

Όπως κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και από το βίντεο, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η τραγωδία να οφείλεται σε αποκόλληση ολόκληρης της πτέρυγας του αεροσκάφους ή του πηδαλίου κλίσης.

Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής συνεχίζονται, με την οικογένεια του άτυχου πιλότου να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της.

Επαμεινώνδας Κωστέας κηδεία

Η κηδεία του Επαμεινώνδα Κωστέα

Η κηδεία του Επαμεινώνδα Κωστέα

Ο εφημέριος της εκκλησίας, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, γνώριζε 25 χρόνια τον Επαμεινώνδα Κωστέα και επεσήμανε στο protothema.gr «χάσαμε τον Νώντα μας ένα άξιο παλικάρι, ένα διαμάντι για το χωριό μας. Είμαστε καταρρακωμένοι από τη στεναχώρια. Τον ξέρω εδώ και 25 χρόνια. Άξιος οικογενειάρχης. Για την πατρίδα τα έδινε όλα. Ήθελε να πετάξει και τελικά εκεί που ήθελε να πετάξει, πέταξε».

Επαμεινώνδας Κωστέας κηδεία

Επαμεινώνδας Κωστέας κηδεία


Πηγή

Διαβάστε επίσης: