Απογευματινά χειρουργεία σε δημόσιο νοσοκομείο: Όλα όσα αλλάζουν στην καλύψη του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου

March 30, 2024

Απογευματινά χειρουργεία σε δημόσιο νοσοκομείο: Όλα όσα αλλάζουν στην καλύψη του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου


Διαφ.

Απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία: Τι αλλάζει στις καλύψεις του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να προσφέρει μια ανάσα στις μεγάλες αναμονές. Πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί άμεσα και η θέση των ασφαλιστικών εταιριών ως προς το νέο θεσμό, καθότι τα ερωτήματα τόσο των ασφαλιστών όσο και των ασφαλισμένων είναι αρκετά

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκαν χθες τα πρώτα πέντε απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το σήμα εκκίνησης δόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με το πρώτο απογευματινό χειρουργείο της χώρας, ενώ ακολούθησε η πρώτη επέμβαση εκτός πρωινού ωραρίου στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πάνω από 150 νοσοκομεία σε όλη την χώρα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη διεξαγωγή απογευματινών χειρουργείων.

Έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί πως το όφελος από τη διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων είναι διπλό: από τη μια πλευρά, θα μπει ένα τέλος στις αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις που φτάνουν σήμερα τις 102.000 περιπτώσεις και από την άλλη, θα υπάρξει μια ενίσχυση στις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), το κόστος για τις πολύ μικρές επεμβάσεις θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, 500 ευρώ για τις μικρές, 900 ευρώ για τις μεσαίες, 1.200 για τις μεγάλες, 1.600 για βαριές και 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριές.

Οι τιμές αυτές στην ουσία είναι προϊόν έρευνας και μελέτης συγκριτικά με το κόστος για τις ίδιες επεμβάσεις σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ασφαλιστική αγορά

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του, «πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE) για να προσδιοριστεί το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με τη συμμετοχή από την πλευρά τους σε αυτόν το θεσμό, ως προς την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους τους».

Μιλώντας στο ygeiamou.gr εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν πως μέχρι τώρα «είναι γνωστό πως κανένα ατομικό η ομαδικό ασφαλιστήριο δεν καθορίζει κάποιο χρονικό διάστημα για να λάβει ο ασφαλισμένος καλυπτόμενες υπηρεσίες από την ασφαλιστική εταιρία βάσει του συμβολαίου του».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως οι ασφαλιστικές εταιρίες στο σύνολο τους δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες της νοσηλείας μέχρι σήμερα όταν αυτή πραγματοποιείται σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Άραγε θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα δούμε κάποια αλλαγή;

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί, τι θα ισχύσει με τις περιπτώσεις των επιδομάτων, χειρουργικού και νοσοκομειακού, καλύψεις που είτε περιλαμβάνονται σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, είτε ο ασφαλισμένος τα έχει αποκτήσει ως αυτόνομα.

Όλα αυτά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί αναμένεται να απαντηθούν μετά την συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΕΑΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κρίσιμες αναμένεται πως θα είναι και μετέπειτα οι αποφάσεις των ασφαλιστικών εταιριών, δεδομένου πως οι ασφαλισμένοι αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις παροχές και τις καλύψεις στα ασφαλιστικά τους προγράμματα που ισχύουν μέχρι σήμερα όπως και το τι θα γίνει με τα νέα συμβόλαια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: