Πανελλήνια συγκίνηση για το «Παιδί του λαού»: Συγκλονιστικά μηνύματα για τον Νίκο Ξανθόπουλο (vid)

January 21, 2023
Ο Νίκος Ξανθόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Συγκινητικά μηνύματα από τον καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, κόσμο για τον δημοφιλή ηθοποιό.

Σε ηλικία 89 ετών «έφυγε» ο Νίκος Ξανθόπουλος το μεσημέρι της Κυριακής (22/1), σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά του, τους οικείους του αλλά και σε όλη την Ελλάδα.


Διαφ.

Ο δημοφιλής ηθοποιός που αποκαλούταν «το παιδί του λαού», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με την απώλειά του να προκαλεί έναν καταιγισμό από συγκινητικά μηνύματα.

Άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, η αγαπημένη του ΑΕΚ αλλά και απλοί πολίτες, έσπευσαν να γράψουν δύο λόγια για τον Νίκο Ξανθόπουλο, ο οποίος πλέον ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι…

Μενδώνη: «Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν βαθιά καλλιεργημένος καλλιτέχνης»


Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη δήλωσή της για τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου ανέφερε: «Η μακρόχρονη παρουσία του Νίκου Ξανθόπουλου στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στην τηλεόραση παρουσιάζει δύο όψεις: Εκείνη του λαϊκού ειδώλου, του «παιδιού του λαού», με τις δημοφιλείς μελοδραματικές ταινίες του, που αποτύπωναν τους προβληματισμούς της δεκαετίας του ΄60. Μεγάλοι συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κώστας Καλδάρας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος του εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες, όπου ζούσαν Ελληνες μετανάστες. Στο θέατρο, που πρωταγωνίστησε, τον υποστήριζαν οι στιβαρές θεατρικές ρίζες του – θιασάρχης ο ίδιος- και οι σπουδαίες συνεργασίες του με την Κυρία Κατερίνα, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Μάνο Κατράκη».

«Ο Νίκος Ξανθόπουλος υπήρξε ένας βαθιά καλλιεργημένος καλλιτέχνης, ευαίσθητος πολίτης απέναντι στα κοινωνικά μηνύματα των καιρών, ευγενής άνθρωπος, ο οποίος εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα, τον πόνο της προσφυγιάς και της εσωτερικής μετανάστευσης με αυθεντικό τρόπο. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού ταυτίστηκε με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα με την οποία μετέφερε αυτά τα συναισθήματα. Τον αγκάλιασε, τον αγάπησε και τον τίμησε ως δικό του άνθρωπο. Ηταν ένα οικείο πρόσωπο, σε μια εποχή που η Ελλάδα άλλαζε με ταχείς, δραματικούς ρυθμούς. Αποχαιρετώντας τον Νίκο Ξανθόπουλο, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολλούς φίλους του», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Υπήρξε ίνδαλμα μέσα από τους ρόλους του»


«Ο Νίκος Ξανθόπουλος αποτέλεσε μία σπάνια περίπτωση κοινωνικού ινδάλματος μέσα από τους ρόλους του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Δημιούργησε μια κινηματογραφική περσόνα που εξέφραζε εκατομμύρια Έλληνες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυσκολίες, οι καημοί και ο καθημερινός αγώνας όλων αυτών των ανθρώπων, σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα ήταν ανύπαρκτα εκφράστηκαν με λαϊκό και αυθεντικό τρόπο από τις ταινίες που πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Ξανθόπουλος και σημείωναν πρωτοφανή για την ιστορία του ελληνικού σινεμά αριθμό εισιτηρίων. Τα βάσανα, δε, των Ελλήνων μεταναστών και προσφύγων πήραν σάρκα και οστά μέσα από τη απαράμιλλη φωνή του στο τραγούδι.


Το σπάνιο αφιέρωμα της ΕΡΤ


Ένα απόσπασμα από το σπάνιο αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Νίκου Ξανθόπουλο, το οποίο είχε προβληθεί το 1986, δημοσίευσε στις σελίδες της στα social media, η ΕΡΤ. «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος. Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου 1934. Έγινε πολύ δημοφιλής τη δεκαετία του ’60, ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών στο ρόλο του «λαϊκού παιδιού» αλλά είχε και μια αξιόλογη διαδρομή στο τραγούδι. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στο θίασο της Κατερίνας. Το 1958 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το Εισπρακτοράκι». Από τη δεκαετία του 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα ενώ εμφανίστηκε σποραδικά στην τηλεόραση», αναφέρει και προσθέτει:

«Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο», παραγωγής 1986. Παρακολουθούμε τον Μίμη Πλέσσα να ρωτά τον Νίκο Ξανθόπουλο πως έχει βιώσει τον χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε ως «το παιδί του λαού» . Ο Ξανθόπουλος αναλύει τον χαρακτηρισμό και εκφράζει το πώς ένιωσε και πως επηρέασε ακόμη και τις κοινωνικές του σχέσεις. Προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία του 1969 «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» με την κινηματογραφική του μητέρα Ελένη Ζαφειρίου. Ο Φέρρης θυμίζει στον Ξανθόπουλο στιγμές από την κοινή τους εμπειρία στο παρελθόν, και τέλος ακούγεται το τραγούδι «Πετραδάκι- Πετραδάκι» από τον Ξανθόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο».


Συγκινούν τα μηνύματα στο Twitter


Πηγή

Διαβάστε επίσης: