Καμπανάκι Καλλιάνου: Οι 10 περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Αναλυτικοί χάρτες με τις πόλεις που κινδυνεύουν με πλημμύρες

April 18, 2024

Καμπανάκι Καλλιάνου: Οι 10 περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Αναλυτικοί χάρτες με τις πόλεις που κινδυνεύουν με πλημμύρες


Διαφ.

Η μεταβολή των καιρικών συνθηκών από σήμερα (18/4) αναμένεται να είναι ριζική, καθώς ο «πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει σφοδρές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, επιδεινώνοντας το κλίμα.

Γνωστοί μετεωρολόγοι, όπως ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο Γιάννης Καλλιάνος, η Χριστίνα Ρήγου και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπουν:

Μέσω ανάρτησης στο προφίλ του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα τις προσεχείς ημέρες, ξεκινώντας από την Παρασκευή. Αναφέρει ότι το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.

Γιάννης Καλλιάνος:

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική αλλαγή των καιρικών συνθηκών κατά το χθεσινό κύριο δελτίο ειδήσεων του Mega. Κατά τις εξηγήσεις του, η σημερινή Πέμπτη (18/4) θα είναι μια μεταβατική ημέρα, καθώς «αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Δηλαδή στα Επτάνησα, στα δυτικά-ηπειρωτικά και στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο εξειδικευμένος μετεωρολόγος, η πραγματική πρόκληση θα προκύψει από την Παρασκευή (19/4) το μεσημέρι έως και το Σάββατο (20/4) το μεσημέρι, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιμέλεια και προσοχή από τους πολίτες κατά τη διάρκεια αυτού του 24ωρου με έντονα καιρικά φαινόμενα.

καιρικών

Οι περιοχές που θα πλήξει πιο έντονα η κακοκαιρία:

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλλιάνος.

«Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Προσοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κω. Αυτές είναι οι περιοχές όπου θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση», πρόσθεσε.

«Πέρα από αυτά, θα έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας, κατά 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Θα πάει στους 21-23 βαθμούς, ίσως τοπικά και λίγο παρακάτω. Θα το γυρίσει και σε χιόνι σε κάποιες περιοχές στα μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1.500-1.700 μέτρα στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Από την Κυριακή-Δευτέρα, όχι ότι θα βελτιωθεί ιδιαίτερα ο καιρός, θα υπάρχουν υπολείμματα της κακοκαιρίας που όμως δεν θα προβληματίζουν πια», κατέληξε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Παρακολουθήστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο:

Χριστίνα Ρήγου:

Την Πέμπτη 18/4, όπως δήλωσε η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου, θα παρατηρηθούν ελάχιστες βροχές, με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει από την αφρικανική σκόνη, η οποία αναμένεται να απομακρυνθεί από τη χώρα.

Περιμένεται να υπάρξει αυξημένη συννεφιά και ελάχιστες βροχές σε περιοχές των δυτικών και βορείων ηπειρωτικών, με πιο αραιές και ασθενείς βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, από το μεσημέρι αναμένεται να σταματήσουν οι ψιχάλες στο ανατολικό Αιγαίο και να επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα ανατολικά ηπειρωτικά, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι αίθριος, με αρκετή ηλιοφάνεια. Μόνο το μεσημέρι στα ηπειρωτικά αναμένεται να εμφανιστούν τοπικές νεφώσεις.

Πτώση της θερμοκρασίας & ισχυροί άνεμοι

Οι θερμοκρασίες θα καταγράψουν νέα μικρή πτώση, με την μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 20 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα, τους 22 βαθμούς στα βόρεια, τους 24 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, και με εύρος 20-24 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Αιγαίου, το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί με ένταση 5-6 μποφόρ. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί με ένταση 4-6, ενώ στα νότια θαλάσσια τμήματα θα είναι πιο ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 7 μποφόρ.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιή συννεφιά και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί, με ένταση 4-5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, αναμένονται παροδικές νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου, με βόρειους ανέμους στο Θερμαϊκό με ένταση 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται μια σύντομη αλλά σημαντική αλλαγή στον καιρό, με βροχές που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι από τα δυτικά και θα ενταθούν, επεκτεινόμενες στο κεντρικά, βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι βροχές αναμένεται να είναι ισχυρές κατά διαστήματα, ενώ σε ορισμένες περιοχές του βορειοδυτικού ορεινού χώρου μπορεί να υπάρξει και χιονόνερο. Το βράδυ, οι βροχές στα δυτικά θα αρχίσουν να εξασθενούν. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, κυμαινόμενες περίπου από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί, φτάνοντας τα 5-7 μποφόρ στο Ιόνιο (βορειοδυτικοί) και στο Αιγαίο (δυτικοί-νοτιοδυτικοί).

Το ερχόμενο Σάββατο, η ένταση των φαινομένων θα μειωθεί ταχέως, με τη μετακίνησή τους προς την ανατολή, ενώ προς το μεσημέρι αναμένεται να εξανεμιστούν εντελώς, αφήνοντας πίσω τους έναν καιρό γαλήνιο. Οι θερμοκρασίες το μεσημέρι θα κινηθούν περίπου στους 18-20 βαθμούς Κελσίου, με ενδεχόμενη χαμηλότερη θερμοκρασία σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ο ισχυρός βορειοδυτικός αέρας θα συνεχίσει να πνέει με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ το βράδυ αναμένεται να αρχίσει να εξασθενεί.

Γιώργος Τσατραφύλλιας:

Στην ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη 17/4, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσίασε τις δικές του προβλέψεις σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Ειδικότερα, ανέφερε την έλευση ενός «πολικού αεροχείμαρρου» από την Παρασκευή, περιγράφοντας την εν λόγω κατάσταση: «Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης, φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο.

Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς. Ωστόσο, την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” (αεροχείμαρρος) -εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1.400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές (τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Επίσης, θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: