Κακοκαιρία: Λίμνη όλα τα χωριά στον Παλαμά Καρδίτσας – 112 για εκκένωση χωριών στα Τρίκαλα

September 6, 2023

Κακοκαιρία: Λίμνη όλα τα χωριά στον Παλαμά Καρδίτσας – 112 για εκκένωση χωριών στα Τρίκαλα


Διαφ.

Μόνο με λέμβους της πυροβεστικής και στρατού η επιχείρηση διάσωσης – Λόγω της χαμηλής νέφωσης δεν μπορούν να πετάξουν ελικόπτερα – Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα οχήματα

 

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα.

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα. Παράλληλα λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή το ΕΚΣΕΔ δεν δίνει το «πράσινο φως» για πτήση ελικοπτέρων στην περιοχή.

Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν: «Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται».

Η περιοχή έχει γίνει «πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους» είπε στον ALPA άλλος κάτοικος της περιοχής.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων απηύθυνε έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, τόνισε, επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθένιση των φαινομένων στις περιοχές αυτές αναμένεται από αργά το απόγευμα σήμερα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: