Σάρωσε η χώρα μας: 16 ελληνικά ορεκτικά στα καλύτερα 100 του κόσμου – Ο τσιπουρομεζές που αποθέωσαν οι σεφ

April 17, 2024

Σάρωσε η χώρα μας: 16 ελληνικά ορεκτικά στα καλύτερα 100 του κόσμου – Ο τσιπουρομεζές που αποθέωσαν οι σεφ


Διαφ.

Η νέα λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα ορεκτικά παγκοσμίως περιλαμβάνει 16 εξαιρετικά ελληνικά πιάτα. Αυτή η επιτυχία αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση για την ελληνική γαστρονομία, η οποία έχει ήδη κερδίσει θέση στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης.

Μετά την επιτυχία του ελληνικού καφέ στην παγκόσμια σκηνή, αυτή η προσθήκη 16 ελληνικών ορεκτικών στη λίστα αποτελεί λόγο περαιτέρω υπερηφάνειας για την ελληνική κουζίνα.

Η εν λόγω λίστα ανανεώθηκε χθες, στις 15 Απριλίου 2024.

Τέταρτη Θέση: Ο Ντάκος

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τέσσερα από τα πρώτα 13 ορεκτικά στη λίστα ανήκουν στην ελληνική κουζίνα, με τον ντάκο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αναφέρεται η χρήση διαφορετικών ποικιλιών ελιάς, όπως η Κορωνέικη, η Λιανή ή οι Τσουνάτες. Ως παραδοσιακό συστατικό χρησιμοποιείται η μυζήθρα αντί για τη φέτα, η οποία συνήθως επιλέγεται για τουριστικούς προορισμούς. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και αλατίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Ντάκος

Πέμπτη Θέση: Το Σαγανάκι

Στην επόμενη θέση βρίσκεται το δημοφιλές σαγανάκι. Ενώ οι παραλλαγές του πιάτου διαφέρουν ανάλογα με την τοπική παράδοση, όπως η χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα κλασικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το χαρακτηριστικό του σχήμα.

Σαγανάκι

Δέκατη Θέση: Συμιακό Γαριδάκι

Στη δέκατη θέση της λίστας εμφανίζεται το Συμιακό γαριδάκι, ένα μικρό καρκινοειδές που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του και έχει αποκτήσει ευρεία φήμη σε όλη την επικράτεια και πέραν αυτής.

Συμιακό Γαριδάκι

13η Θέση: Τζατζίκι

Τζατζίκι

31 Θέση: Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

45η Θέση: Τυρόπιτα

Τυρόπιτα

50η Θέση: Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

53η Θέση: Μπακαλιάρος

Μπακαλιάρος

55η Θέση: Καλαμαράκια Τηγανητά

Καλαμαράκια Τηγανητά

60η Θέση: Κοκορέτσι

Κοκορέτσι

64η Θέση: Χταπόδι στη Σχάρα

Χταπόδι στη Σχάρα

76η Θέση: Σπανακόπιτα

Χταπόδι στη Σχάρα

86η Θέση: Φάβα

Φάβα

93η Θέση: Κοκκινιστό

Κοκκινιστό

94η Θέση: Απάκι

Απάκι

99η Θέση: Τυροκαυτερή

Τυροκαυτερή

Δείτε την Παγκόσμια Λίστα της Taste Atlas εδώ.

Ρίξαμε τους Ιταλούς στο “καναβάτσο”: O Ελληνικός φρέντο ξεπέρασε τον καπουτσίνο και έγινε πλέον παγκόσμια γνωστός

Οι Ιταλοί και οι Έλληνες είναι αναμφισβήτητα 2 λαοί που νιώθουν υπερηφάνεια για την παράδοση και τα προϊόντα τους. Οι Ιταλοί σίγουρα δεν αντέχουν όταν προσβάλλονται οι γεύσεις τους, όπως όταν προσθέτεται ανανάς στην πίτσα ή πίνουμε καπουτσίνο μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Και έρχεται σαν κερασάκι και η λίστα του Taste Atlas καθώς ο ιταλικός καφές έχει χαμηλότερη βαθμολογία από τον ελληνικό, που θεωρείται “εφευρέτης” του.

«Οι Ιταλοί θα εκνευριστούν πολύ»

Συγκεκριμένα, η δημοφιλής ιστοσελίδα που ασχολείται με αξιολογήσεις φαγητών και ποτών, δημοσίευσε μια λίστα με τους καλύτερους καφέδες σύμφωνα με την ανταπόκριση του κοινού. Οι λίστες αυτές βασίζονται στις αξιολογήσεις που κάνουν πραγματικοί χρήστες, ενώ αγνοούνται οι αξιολογήσεις από bots, εθνικιστές ή πατριώτες. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις αξιολογήσεις των χρηστών που αναγνωρίζονται ως γνώστες από το σύστημα.

Ο ελληνικός φρέντο ανώτερος του καπουτσίνο

Ο freddo espresso είναι ένας δημοφιλής καφές στην Ελλάδα που απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα και σε άλλες χώρες. Βρίσκεται στη θέση νούμερο 3 στη λίστα των αγαπημένων καφέδων, με το freddo cappuccino να ακολουθεί λίγο πιο πίσω. Η ελληνική παρουσία στον χώρο των καφέδων δεν περιορίζεται εκεί, καθώς στη θέση νούμερο 9 βρίσκεται ο αγαπημένος φραπές.

Στο top 10 βρίσκονται δύο καφέδες από την Ιταλία, τον capuccino στη θέση 6 και τον espresso ristretto στη θέση 8. Όπως αναφέρει ένα σχόλιο στη δημοφιλή ανάρτηση, «Οι Ιταλοί θα εκνευριστούν πολύ!»

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο κουβανέζικος εσπρέσο, ένας προ-ζαχαρούχος τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και είναι ευρέως γνωστός με τα ονόματα café Cubano, κουβανέζικος καφές ή κουβανέζικο σφηνάκι. Παρόλο που απολαμβάνει μοναδική δημοτικότητα στην Κούβα, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ αγαπητός και ευρέως διαθέσιμος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.

Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου, μια μέθοδος παρασκευής καφέ που χρησιμοποιεί ένα ειδικό φίλτρο που αποτελείται από δύο θαλάμους. Ο πρώτος έχει διάτρητο πυθμένα για να κρατά τον αλεσμένο καφέ, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποιείται για το στάζει αργά τον ζυμωμένο καφέ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: