Αμερικανός ασθενής με καρκίνο του προστάτη απέκτησε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» – Η εξήγηση των ειδικών και το σύνδρομο FAS

February 16, 2023

Αμερικανός ασθενής με καρκίνο του προστάτη απέκτησε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» – Η εξήγηση των ειδικών και το σύνδρομο FAS


Διαφ.

ΗΠΑ: Ασθενής με καρκίνο του προστάτη απέκτησε «ανεξέλεγκτη» ιρλανδική προφορά – Η εξήγηση των ειδικών και το σύνδρομο FAS

 Ένας Αμερικανός ανέπτυξε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» μετά τη διάγνωση με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία, λένε επιστήμονες.

Ο άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ήταν γύρω στα 50 έτη, πιθανώς έπασχε από το σύνδρομο της ξένης προφοράς (FAS), αναφέρει το British Medical Journal. Αυτό το σπάνιο σύνδρομο έδωσε στον άνδρα, ο οποίος δεν είχε στενούς συγγενείς από την Ιρλανδία, μια «προφορά» που παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Σημειώνεται πως αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

Η περίπτωση του 50χρονου μελετήθηκε και γνωστοποιήθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και το Κέντρο Ουρολογικών Ερευνών της Καρολίνας στη Νότια Καρολίνα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση FAS που εντοπίζεται σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη σε ασθενή με κακοήθεια», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί – Τα ευρήματα
Στην έκθεση των ειδικών, αναφέρεται πως ο άνδρας είχε ζήσει στην Αγγλία όταν ήταν 20 ετών και είχε φίλους και μακρινά μέλη της οικογένειάς του από την Ιρλανδία. Προσθέτουν, όμως, ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν με τέτοια προφορά.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, παρούσα σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας πως ξεκίνησε για πρώτη φορά 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Ακόμη και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, η προφορά παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, μήνες αργότερα.

«Δεν είχε ανωμαλίες στη νευρολογική εξέταση, ψυχιατρικό ιστορικό ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Παρά τη χημειοθεραπεία, ο νευροενδοκρινής καρκίνος του προστάτη του προχώρησε με αποτέλεσμα πολυεστιακές εγκεφαλικές μεταστάσεις και μια πιθανή παρανεοπλασματική ανιούσα παράλυση που οδήγησε στον θάνατό του», συμπληρώνεται.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αλλαγή της ομιλίας προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND). Η PND συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο επιτίθεται σε τμήματα του εγκεφάλου τους, καθώς και στους μυς, τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: