Το χαμόγελό του έσβησε για πάντα: «Έφυγε» μόλις στα 47 του ο καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου, ήταν πατέρας 2 παιδιών

July 8, 2023

Το χαμόγελό του έσβησε για πάντα: «Έφυγε» μόλις στα 47 του ο καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου, ήταν πατέρας 2 παιδιών


Διαφ.

Μια τεράστια απώλεια συγκλόνισε την ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά την οικογένεια του Καθηγητή Ευάγγελου Ευαγγέλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ο εκλιπών καθηγητής άφησε πίσω, την σύζυγό του και τα δυο μικρά παιδιά τους.

Ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.

Έδινε μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Ο Ευάγγελος Ευαγγέλου έδινε τη μάχη με τον καρκίνο και τον τελευταίο χρόνο παρουσίαζε σημαντική βελτίωση στην υγεία του. Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη, δυστυχώς νικήθηκε από τον καρκίνο. Ο επιστημονικός κόσμος αποχαιρετά με θλίψη έναν από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος είχε διεθνή αναγνώριση και καταξίωση. Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για τον απρόσμενο χαμό του Ευάγγελου Ευαγγέλου, ο οποίος καταγόταν από τη Φιλιππιάδα.

Ο κ. Ευαγγέλου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, υπηρέτησε ως επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του King’s College London και απέκτησε επαγγελματική εμπειρία στο Ερευνητικό Κέντρο ‘ΑΘΗΝΑ’ στη μονάδα Φαρμακοπληροφορικής, καθώς και στο Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Από το 2010 και μετά, ήταν μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου ανέπτυξε το έργο του και συνέβαλε στην εκπαίδευση νέων γενεών επιστημόνων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας

«Ο Ευάγγελος Σ. Ευαγγέλου ήταν πηγή έμπνευσης ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και υπήρξε μέντορας για δεκάδες νέες και νέους επιστήμονες οι οποίοι, χάρη στην καθοδήγησή και την υποστήριξή του, διαγράφουν τη δική τους δημιουργική επιστημονική πορεία.

Αποτέλεσε διακεκριμένη μορφή στο πεδίο της μοριακής επιδημιολογίας και η έρευνά του εστιάστηκε στην επιδημιολογία διάφορων πολυσύνθετων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της οστεοαρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων αναζητώντας το ρόλο γενετικών και μη γενετικών παραγόντων στην ανακάλυψη νέων βιολογικών μονοπατιών.

Το έργο του έχει δημοσιευτεί σε περιοδικά πολύ υψηλής απήχησης όπως τα Nature, Nature Genetics, Nature Medicine, JAMA, Lancet και η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από δεκάδες ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα από εθνικούς, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς. Είχε επιδιώξει τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στο πανεπιστήμιο σε καινοτόμες δράσεις ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επιχειρηματικότητα και είχε ήδη μια εγκεκριμένη πατέντα στις ΗΠΑ που προωθεί τεχνικές μηχανικές μάθησης για τη βελτίωση ανταπόκρισης στη θεραπεία. Με το συνολικό του έργο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο πεδίο της Ιατρικής Ακριβείας.

Ο Βαγγέλης, παρά το σύντομο του βίου του, τίμησε το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας, το Τμήμα Ιατρικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη γενέθλια γη του με το ήθος, το πλούσιο επιστημονικό του έργο, την καινοτόμο ερευνητική του σκέψη και την αμέριστη αφοσίωση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Με συντριβή αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο φωτεινό και όλοι όσες και όσοι είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Βαγγέλη, θα θυμόμαστε πάντα το σπινθηροβόλο πνεύμα και το πηγαίο χιούμορ του, την ανθρωπιά και τη συγκατάβαση του, την αγάπη του για τη ζωή και τον ενθουσιασμό του για την γνώση, τη φροντίδα και τη λατρεία με την οποία περιέβαλλε την σύζυγο και τα παιδιά του, την αξιοπρέπεια, την καρτερία και το θάρρος με τα οποία στάθηκε απέναντι στον καρκίνο.

Προς διατήρηση της μνήμης και του έργου του, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας ανακοινώνει τη θέσπιση ετήσιας Προσκεκλημένης Διάλεξης («Evangelos Evangelou Lecture») και υποτροφίας «Ευάγγελου Σ. Ευαγγέλου»


Πηγή

Διαβάστε επίσης: